NOS SportAangepast

Rus houdt Nederland in de race tegen Oekraïne in play-offs Billie Jean King Cup

Lamens onderuit, maar Rus zet Oranje weer naast Oekraïne in BJK Cup

De Nederlandse tennissters staan na de eerste dag van de play-offs van de Billie Jean King Cup op gelijke hoogte met Oekraïne: 1-1.

Suzan Lamens, de nummer 216 van de wereld, was in Vilnius in het openingsduel niet opgewassen tegen Angelina Kalinina, die met haar 27ste plaats aanzienlijk hoger staat op de mondiale tennisladder: 2-6, 3-6.

Daarna maakte Arantxa Rus (WTA-51) op overtuigende wijze haar favorietenrol waar tegen Dajana Jastremska (WTA-106). De Nederlandse kopvrouw zegevierde met 6-3, 6-2.

Oekraïne is overigens niet in de sterkste opstelling verschenen in de hoofdstad van Litouwen, waarnaar het voor de thuiswedstrijd is uitgeweken vanwege de oorlog met Rusland. Zo ontbreekt onder anderen de met een blessure kampende Jelina Svitolina, dit jaar kwartfinaliste op Roland Garros en op Wimbledon zelfs goed voor een plaats bij de laatste vier.

Met Rus als kopvrouw ziet Nederland kansen tegen Oekraïne in Billie Jean King Cup

Bij winst dit weekend mag Nederland volgend jaar een nieuwe poging doen om zich te kwalificeren voor de Billie Jean King Finals. Daarin strijden de beste twaalf landen om de eindzege in het landentoernooi. De Finals van dit jaar zijn nu bezig in het Spaanse Sevilla.

Strijdlust

Lamens moest na de verloren openingsgame tegen Kalinina meteen haar eigen service inleveren, maar de 24-jarige tennisster uit Berkel en Rodenrijs liet zich daar niet door ontmoedigen.

Door veel lengte in haar slagen te leggen bracht ze de Oekraïense, eerder dit jaar nog finaliste bij het sterk bezette graveltoernooi in Rome, voldoende in de problemen om fouten af te dwingen en terug te breken.

Suzan Lamens

Dat stramien herhaalde zich nog eens, maar nadat Lamens voor de derde keer haar servicegame had verloren, nam Kalinina dan toch afstand om uiteindelijk de eerste set met ruim verschil naar zich toe te trekken.

Die trend leek zich in de tweede set door te zetten, maar dat was buiten de strijdlust van Lamens gerekend. Ze keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar brak Kalinina en kwam vervolgens langszij door voor het eerst in het duel haar servicegame tot een goed einde te brengen.

Uiteindelijk verzuimde Lamens toch te vaak de kleine kansjes die zich voordeden te benutten. Kalinina was evenmin foutloos, maar hield genoeg druk op de ketel om de partij in haar voordeel te beslissen.

Geduld en vastheid

Rus legde veel geduld in haar partij tegen Jastremska, die het veelal op vastheid aflegde. Het hielp de bijna 33-jarige routinier uit Monster, mede dankzij enkele dubbele fouten aan de overkant van het net, al snel aan een dubbele break voorsprong.

Arantxa Rus

De Oekraïense, die begin 2020 na een sterke periode even op de 21ste plaats van de wereldranglijst terug te vinden was, ging wat meer risico nemen en brak prompt terug.

Een tweede rebreak dreigde op 4-3, maar Rus maakte na 0-40 vijf punten op rij en redde op knappe wijze de game. Ze stoomde meteen door naar setwinst: 6-3.

Dat Rus, die afgelopen juli in Hamburg haar eerste WTA-titel veroverde, zich niet snel meer gek laten maken, bewees ze in de openingsgame van de tweede set. Ze keek maar liefst zes keer tegen een breakpoint aan, maar de linkshandige Nederlandse werkte die stuk voor stuk weg. De game erop brak ze op haar beurt Jastremska wel.

Daarmee bleek het pleit beslecht. De Oekraïense probeerde nog van alles, maar Rus gaf geen krimp en bracht Nederland op gelijke hoogte.

Cruciaal

Morgen begint de dag met het misschien wel cruciale treffen tussen beide kopvrouwen: Rus begint iets na 11 uur aan haar partij tegen Kalinina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl