NOS Sport

Met Rus als kopvrouw ziet Tamaëla kansen tegen Oekraïense tennissters

"Ik schat zeker wel in dat we een kans hebben om wat moois te laten zien dit weekend." Bondscoach Elise Tamaëla reist vol goede moed af naar Vilnius, waar de Nederlandse tennissters het komend weekeinde in de play-offs van de Billie Jean King Cup gaan opnemen tegen Oekraïne.

Met Rus als kopvrouw ziet Nederland kansen tegen Oekraïne in Billie Jean King Cup

Oranje wacht een pittige klus in de hoofdstad van Litouwen, waarnaar de 'thuisspelende' opponent is uitgeweken vanwege de oorlog met Rusland. Oekraïne kan putten uit een sterk arsenaal aan speelsters, van wie er maar liefst vier terug te vinden zijn in de top 50 van de wereld, met nummer 25 Jelina Svitolina voorop.

"Maar ze spelen niet alle vier, hè', merkt Tamaëla op, in de wetenschap bovendien dat boegbeeld Svitolina er sowieso niet bij zal zijn. "Er spelen twee meiden uit de top 100 mee. Dus we hebben echt wel wat meer kans dan we op voorhand dachten. En we hebben zelf ook een speelster die bijna in de top 50 staat. Arantxa staat gewoon goed te spelen."

'Beste jaar'

Arantxa is natuurlijk Arantxa Rus, die in augustus zelfs even op plaats 41 bivakkeerde, haar hoogste positie ooit. "Het was mijn beste jaar", bevestigt de bijna 33-jarige tennisster die in juli haar eerste WTA-titel veroverde. "Mijn doel voor volgend jaar is de top 30."

Niet een streven dat uit de lucht komt vallen. Rus aast op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs en daarvoor is zo'n hoge klassering op de mondiale ladder een Nederlandse eis. "Daarom is het goed om tegen zulke sterke tegenstanders te spelen." Niet dat er in Vilnius punten voor de ranglijst te verdienen zijn. Maar het is wel weer een goed testmoment.

Arantxa Rus met de in Hamburg gewonnen trofee

Rus heeft echter nog een tweede ijzer in het olympisch vuur: dubbelspecialiste Demi Schuurs, een topper in haar discipline die graag met Rus naar Parijs zou gaan. "Als je in de top 10 staat, mag je een partner kiezen", weet Rus. "Dus dan zou ze mij kunnen kiezen. Supervet natuurlijk."

Er kan tegen Oekraïne 'geoefend' worden, want ook de 30-jarige Schuurs, op dit moment de nummer 19 van de wereld in het dubbelspel maar al jaren rond de tiende plek vertoevend, is opgenomen in de selectie voor de Billie Jean King Cup. Net als Arianne Hartono (WTA-180) en Suzan Lamens (WTA-216).

Bertens motiveert

Bij winst op Oekraïne komt de ploeg weer een stukje dichter bij de finalegroep van acht landen, waartoe Nederland in 2016, 2017 en 2018 behoorde. Uiteraard aan de hand van Kiki Bertens, die in die jaren op de toppen van haar kunnen was. De inmiddels gestopte Wateringse heeft echter nog steeds een vinger in de pap, nu als assistente van de bondscoach.

Aranxta Rus en bondscoach Elise Tamaela vorig jaar tijdens de wedstrijd tegen Spanje

"Superbelangrijk dat zij erbij is", zegt Tamaëla. " Iedereen kent natuurlijk haar carrière. Ik vind het superfijn om met haar te sparren. Zij kent ook nog alle tegenstanders tegen wie wij spelen. Kiki is altijd hartstikke fanatiek en ze is er vol voor de meiden. Ze motiveert speelsters en deelt ervaringen. Dat geeft net even wat extra's voor iedereen om ervoor te gaan."

Rus, die met het oog op haar eigen loopbaan de groepsfase in april aan zich voorbij liet gaan, heeft dat niet echt nodig. "Het is sowieso leuk om met een team te spelen, voor je eigen land. En leuk ook om met die meiden te trainen. Ik kijk er erg naar uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl