NOS Schaatsen

Chaos op eerste mixed relay, Nederland pakt al vallend winst en wereldrecord

Nederland pakt bij chaotische mixed relay wereldbekergoud en wereldrecord

Femke Kok en Wesly Dijs hebben namens Nederland de eerste mixed relay ooit gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro.

Bij de mixed relay wisselen bij elk deelnemend land een man en vrouw elkaar af, op een enigszins vergelijkbare manier met shorttrack. De vrouw start en moet een rondje rijden, gevolgd door twee ronden van de man, twee ronden van de vrouw en dan nog een ronde van de man.

Het nieuwe onderdeel zorgde voor de nodige chaos. In de eerste rit pakte Zuid-Korea de kop, maar toen de eerste wissel compleet verkeerd getimed werd volgde ook direct de eerste diskwalificatie.

Val, winst én record

In de rit met Nederland in de baan kwam Dijs meerdere keren in aanraking met de Canadezen. De Nederlander eindigde de rit in een valpartij na contact met Antoine Gélinas-Beaulieu en kwam al glijdend over de eindstreep.

Liggend op het ijs gaf Dijs al aan gehinderd te zijn door de Canadees en daar was de jury het mee eens. De diskwalificatie van de Canadezen, betekende voor Nederland dus de zege én een wereldrecord, al was dat in de eerste editie ooit natuurlijk een zekerheidje voor de winnaar.

Dijs en Kok vinden mixed relay 'superleuk', maar er is 'nog wel werk aan de winkel'

Ondanks de chaos heeft het Nederlandse duo genoten van de eerste mixed relay. "Wij vonden het superleuk om te doen, een leuk onderdeel", begint Kok. "Het is nieuw, dus je ziet dat het nog niet allemaal vlekkeloos gaat."

Dijs denkt dat er 'veel potentie' in het onderdeel zit. "Het kan een leuke opzet zijn, met misschien hier en daar nog wat kleine veranderingen. Ik denk dat het wisselen nu vrij chaotisch is, omdat we het niet gewend zijn. Bij shorttrack doen ze dit dagelijks en gaat het vlekkeloos, bij ons is er nog wat werk aan de winkel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl