Savio viert zijn winnende goal

Real Madrid overklast Valencia maar ziet Blinds Girona nog altijd boven zich

Fans van Girona zullen zich in de ogen wrijven, kijkend naar de ranglijst in Spanje. Door een 2-1 zege op bezoek bij Rayo Vallecano staat de club uit Catalonië ook na 13de speeldag nog aan kop in La Liga.

Real Madrid overklaste later op de avond in eigen huis Valencia (5-1) en heeft twee punten minder dan seizoensrevelatie Girona.

Girona blijft winnen

Links centraal in de defensie speelde Daley Blind zaterdagmiddag de negentig minuten vol tijdens de elfde zege van het seizoen. Het enige puntenverlies dat Girona dit seizoen leed, was in de openingswedstrijd bij Real Sociedad (1-1) en thuis tegen Real Madrid (0-3). De laatste vijf wedstrijden werden allemaal gewonnen.

Toch leek het erop dat het tegen Rayo Vallecano een vervelende middag zou worden. Alvaro Garcia schoot de Madrilenen namelijk al na vijf minuten op 1-0, met buitenkant voet via de binnenkant van de paal.

Blind (links) in actie namens Girona FC

De Oekraïense aanvaller Artem Dovbyk deed vlak voor rust iets terug namens de Spaanse koploper: een niet te missen kans, ontstaan nadat zijn mandekker was uitgegleden, schoot hij zorgvuldig in.

De thuisploeg zette flink aan, zoekend naar de voorsprong. Lat en paal werden geraakt en meermaals lag Girona-keeper Paulo Gazzaniga in de weg. En na iets meer dan een uur spelen kregen ze 'm zelf tegen.

De 19-jarige Braziliaan Sávio Moreira de Oliveira - niet doorgebroken bij PSV en afgelopen zomer gekozen voor een avontuur in Spanje - tikte de winnende binnen toen de bal voor zijn voeten was beland na een gestopt schot van Dovbyk.

Real kan ook zonder Bellingham

Real Madrid speelde een zorgeloze wedstrijd in het vernieuwde Santiago Bernabéu. Het enige dat niet klopte aan de 5-1 overwinning, was het feit dat Jude Bellingham (topscorer in La Liga met tien goals) niet bij de doelpuntenmakers hoorde.

De Britse sensatie raakte in de derby tegen Rayo Vallecano geblesseerd aan zijn schouder en zal vermoedelijk zeker twee weken aan de kant staan. Bellingham zat wel op de tribune en zag Dani Carvajal binnen drie minuten al op een heerlijke manier de 1-0 aantekenen. De rechtsback ontving een crosspass van Toni Kroos, nam de bal mee naar binnen en haalde verwoestend uit.

Vinicius was twee keer trefzeker in de 5-1 zege van Real Madrid op Valencia.

Kort voor rust zorgde Vinícius op curieuze wijze voor 2-0 door een voorzet van Rodrygo duikend met de borst in het doel te werken. Na rust schoot Vinícius zijn tweede van de avond onhoudbaar in de korte hoek en daarna was het tijd voor landgenoot Rodrygo.

De Braziliaanse aanvaller goochelde zich eerder al een paar keer fraai door de Valencia-verdediging en maakte de 4-0 met een schuiver en de 5-0 na een fraaie schijnbeweging.

Valencia-spits Hugo Duro redde de eer voor Valencia door vlak voor tijd op knappe wijze een voorzet achter doelman Andriy Lunin te glijden.