Rebellen in de Myanmarese staat Shan, in maart van 2023
NOS Nieuws

China wil einde aan geweld in Myanmar, VN meldt 50.000 ontheemden

China roept alle strijdende partijen in het conflict in Myanmar op om onmiddellijk te stoppen met vechten. De meeste gevechten spelen zich af in het grensgebied met China. Dat land vraagt de regering van Myanmar verdere slachtoffers te voorkomen, door samen te werken aan een stabiele situatie. Ook economisch gezien is het voor China belangrijk dat het geweld in Myanmar stopt.

"China verzoekt alle betrokken partijen met klem om onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht te nemen, om rekening te houden met de veiligheidsbelangen van China en samen te werken met China om de veiligheid van de samenwerking en mensen aan de grens te waarborgen", zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De door het leger geïnstalleerde president van Myanmar Myint Swe uitte eerder al zijn zorgen over het geweld. "Als de regering de conflicten in de grensregio niet snel onder controle krijgt, zal het land in verschillende delen worden opgesplitst", zei hij.

De situatie in Myanmar is al jaren onrustig. In 2021 greep het leger de macht, waarna grote volksprotesten volgden. Een paar weken geleden startten zo'n 20.000 strijders van drie verschillende rebellengroepen een offensief tegen het leger in de noordoostelijke deelstaat Shan.

De junta reageerde op het geweld met grootschalige luchtaanvallen. Daarbij vielen veel doden, ook onder Chinezen in Myanmar. Het lukte het leger bij de tegenaanvallen niet terrein terug te winnen.

Ook de Verenigde Naties zeggen dat alle partijen moeten stoppen met vechten. De VN-organisatie OCHA meldt dat 50.000 mensen in het noordoosten van het land ontheemd zijn geraakt. Dat is een ruime verdubbeling van de aantallen die de VN vorige week meldde. Daarnaast zijn sinds begin november 40.000 burgers ontheemd geraakt in het noordwesten van het land, bij andere gevechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl