NOS Nieuws

VN: leger Myanmar begaat steeds vaker oorlogsmisdaden tegen burgers

Het Myanmarese leger begaat steeds vaker oorlogsmisdaden tegen burgers in het land. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties dat vandaag is gepubliceerd en gaat over de periode tussen juli 2022 en juni 2023. Het gaat onder meer om bombardementen op burgerdoelen en het in brand steken van huizen.

Het rapport stelt dat er "sterk bewijs is dat het leger van Myanmar en zijn gelieerde milities drie soorten oorlogsmisdaden hebben gepleegd met toenemende frequentie en brutaliteit".

Het leger zou burgerdoelen willekeurig en buitensporig hebben gebombardeerd. Ook branden militairen huizen van burgers af, met soms de verwoesting van hele dorpen tot gevolg. Het rapport wijst daarnaast op moorden op politieke gevangenen.

Het rapport werd geschreven door het Independent Investigative Mechanism for Myanmar (IIMM). Deze raad werd in 2018 door de VN in het leven geroepen om mensenrechtenschendingen in Myanmar te onderzoeken.

"We bouwen dossiers op die rechtbanken kunnen gebruiken om individuele daders verantwoordelijk te houden", zegt Nicholas Koumjian, hoofd van het IIMM.

Vierduizend doden

Myanmar is sinds de militaire coup in 2021 in de greep van geweld. De regionale mensenrechtenorganisatie AAPP schat dat het leger inmiddels verantwoordelijk is voor bijna 4000 doden.

Twee jaar na de coup lukt het het Myanmarese leger niet om delen van het land onder controle te krijgen. Sinds het najaar van 2022 voert het leger regelmatig luchtaanvallen uit, waarbij veel burgers om het leven komen.

In mei veroorzaakte een orkaan verwoestingen in verschillende delen van het land. Het leger stond internationale waarnemers niet toe te gaan kijken. Volgens het leger kwamen door de orkaan 116 mensen om het leven, maar de VN denkt dat het er veel meer waren.

Hoe Myanmar vanuit de lucht zijn burgers aanvalt:

Dood van boven: hoe Myanmar vanuit de lucht zijn burgers aanvalt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl