Luuk de Jong na zijn 1-0
NOS Voetbal

PSV klopt Lens en stijgt naar tweede plaats in Champions League-groep

PSV heeft in de Champions League een belangrijke 1-0 thuisoverwinning op RC Lens geboekt. Met de drie bijbehorende punten voor de zege - de eerste na zeventien duels op het hoogste niveau zonder overwinning - stijgen de Eindhovenaren naar de tweede plaats in de groep.

Koploper Arsenal won in Londen door doelpunten van Leandro Trossard en uitblinker Bukayo Saka met 2-0 van Sevilla, dat op twee punten blijft staan. PSV passeerde Lens, omdat het een beter onderling resultaat kan overleggen.

PSV speelt nog uit bij Sevilla (29 november) en thuis tegen Arsenal (12 december). De beste twee ploegen gaan door naar de achtste finales en de nummer drie naar de Europa League.

De stand in groep B van de Champions League

Met Guus Til voor het eerst in de basis deze Champions League-campagne - omdat "hij het altijd heel goed heeft gedaan als het moest", aldus Bosz - trapte PSV in de stromende regen af in de wetenschap dat het na de valse start bij Arsenal (4-0 nederlaag) en remises tegen Sevilla (2-2) en Lens (1-1) eigenlijk alleen maar gebaat was bij winst op de Fransen.

Een vroege voorsprong zou een welkome steun in de rug vormen en die kwam er ook. Uiteraard, zou je inmiddels bijna kunnen stellen, via het hoofd van Luuk de Jong. Johan Bakayoko legde de bal in de twaalfde minuut op het hoofd van de aanvoerder, die net even te veel ruimte gegund werd: 1-0.

Naast Van Nistelrooij

Met zijn achtste Champions League-treffer voor de Eindhovenaren kwam de 33-jarige De Jong naast Ruud van Nistelrooij, tot deze avond de meest productieve PSV'er in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Zijn eerste maakte De Jong, die ook voor FC Twente (éen) en Sevilla (twee) in de Champions League scoorde, in november 2015 tegen VfL Wolfsburg.

Luuk de Jong ziet zijn kopbal in het Franse doel verdwijnen: 1-0

Heel erg ongerust hoefde het in groep B nog ongeslagen Lens zich niet direct te maken. Ook in de voorgaande drie groepswedstrijden kwam de huidige nummer tien van Ligue 1 immers eerst op achterstand.

Het was andere koek geweest als halverwege de eerste helft Bakayoko tegen een voorzet van Hirving Lozano met buitenkantje rechts had kunnen aanlopen, maar de jonge Belg kwam net iets tekort. Een schotje van Joey Veerman miste zowel kracht als richting.

Nadat ook de schuivers van Sergiño Dest en Lozano doelman Brice Samba niet hadden kunnen verontrusten, was het kort voor rust plots schrikken geblazen voor PSV toen Deiver Machado even over het hoofd werd gezien. Tot opluchting van de thuisploeg joeg de Colombiaan de bal in kansrijke positie over het doel.

Gele kaarten

Na rust kwam het eerste gevaar toch weer van PSV. Lozano waagde tot drie keer toe een poging, maar twee keer te hoog en het derde schot werd gestopt door Samba.

Ondertussen bleven de spelers van Lens gele kaarten verzamelen, via overtredingen en te hevige protestacties waarvan de Duitse scheidsrechter Daniel Siebert duidelijk niet gediend was.

Een moment van onachtzaamheid bood Machado bijna de kans wat terug te doen, maar hij gleed vrij voor het doel uit voordat hij gevaarlijk kon worden. Een vrije trap van invaller Angelo Fulgini werd door Walter Benítez over het PSV-doel getikt, waarbij de Argentijnse keeper zich wel leek te blesseren.

Eigen succes

PSV, dat zich steeds meer slordigheden ging permitteren, dreigde even de greep op de wedstrijd te verliezen, maar herpakte zich bijtijds. De bevrijdende 2-0 bleef echter uit, omdat de laatste pass steevast niet aankwam. Kort voor tijd ging Lozano bovendien voor eigen succes, hoewel de meesprintende Bakayoko er beter voor stond.

De dure rekening volgde een minuut later bijna, maar Lozano mazzelde dat het schot van Morgan Guilavogui vol de paal achter Benítez raakte. Invaller Malik Tillman assisteerde zijn doelman op de lijn bij een Franse kopbal.

In de extra tijd liep Guilavogui nog tegen zijn tweede gele kaart aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl