Bokito overleed in april van dit jaar
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Blijdorp neemt afscheid van alle gorilla's na dood Bokito

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam neemt afscheid van alle gorilla's in het park. De apen verhuizen de komende jaren naar andere dierentuinen. Een van de gorillamannetjes is al verhuisd.

Volgens de dierentuin passen de gorilla's niet bij de nieuwe plannen van de dierentuin. Blijdorp wil zich de komende jaren naar eigen zeggen meer gaan richten op soortbehoud en natuurherstel.

"Om deze doelstellingen waar te maken moeten er soms lastige keuzes worden gemaakt, waar dit er een van is", zegt Blijdorp. "Er is onder andere rekening gehouden met de beperkte oppervlakte die Blijdorp heeft en de mate van impact die kan worden bereikt."

Nieuwe gorillaman

Van alle huidige jongen in Blijdorp is gorillaman Bokito de vader. Hij ging dit jaar dood. Het is volgens de dierentuin riskant om een nieuwe leider te introduceren, schrijft Rijnmond.

Het nieuwe alfamannetje kan bijvoorbeeld alle nakomelingen van zijn voorganger doden, omdat hij ruimte wil voor zijn eigen nageslacht. "Dat vraagt moeilijke keuzes. Dit besluit heeft een enorme impact voor iedereen", aldus directeur Erik Zevenbergen van Blijdorp.

Wereldberoemd

De gorillagroep van Blijdorp werd wereldberoemd toen gorillaman Bokito in mei 2007 uitbrak en een vrouw meesleurde die hem vrijwel dagelijks bezocht. Vier mensen raakten gewond. Bokito is de vader van alle jonge gorilla's in Blijdorp. De aap overleed dit voorjaar op 27-jarige leeftijd.

De verhuizing van de Afrikaanse apen kan nog enkele jaren duren. "Voor bijna alle gorilla's is er op termijn al een geschikte nieuwe plek gevonden", zegt Blijdorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl