Bokito
NOS NieuwsAangepast

Gorilla Bokito (27) tijdens narcose doodgegaan in Diergaarde Blijdorp

Gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is op 27-jarige leeftijd doodgegaan. Dat gebeurde gisteren, tijdens een narcose. Het dier was sinds zondag niet in orde.

Blijdorp onderzocht maandag de mest van de gorilla om te zien wat er aan de hand was. Ook werd Bokito extra geobserveerd. Gisteren was de situatie nog niet verbeterd. De dierentuin heeft het dier onder narcose nog vocht toegediend, maar het overleed tijdens de narcose. Naar de oorzaak van het onverwachte overlijden wordt onderzoek gedaan.

Volgens Blijdorp is de hele gorillagroep aangeslagen door de gebeurtenis. Onder medewerkers van de dierentuin, en vooral onder de verzorgers van de apen, heerst verslagenheid. In het wild worden gorilla's 35 tot 40 jaar oud.

Wereldnieuws

Bokito werd in maart 1996 geboren in Berlijn. Negen jaar later kwam hij naar Rotterdam, in het kader van een Europees fokprogramma. De gorilla werd in mei 2007 wereldnieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Hij sprong over de gracht rond zijn verblijf en viel een vrouw aan. Zij raakte zwaargewond en had lange tijd last van de aanval. Ze onderging tientallen operaties en kreeg therapie.

Tientallen bezoekers kregen de schrik van hun leven:

Bokito: berucht en beroemd na uitbraak

Bokito werd uiteindelijk in het restaurant van het dierenpark door een dierenarts neergeschoten met een verdovingspijltje.

Zijn ontsnapping maakte destijds veel los. Bokitoproof ofwel 'bestand zijn tegen vernielzuchtig gedrag en vandalisme' werd in 2007 zelfs het woord van het jaar. De naam van de gorilla is ingeburgerd in het Nederlands. Zo zei premier Rutte al eens dat hij ervoor waakt om "als een soort Bokito" voor Nederland te gaan staan en dat "Bokito-gedrag ons nergens gaat brengen".

"Sociale familieman"

Bokito werd na zijn ontsnapping teruggeplaatst in de gorillagroep en het verblijf werd verstevigd. In de jaren daarna ontwikkelde hij zich tot een "sociale familieman", zegt de dierentuin. Bokito kreeg in totaal tien nakomelingen. "Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden", zegt de Rotterdamse dierentuin.

"Bokito is een icoon voor ons en voor bijna heel Nederland," zegt Bart Noordegraaf, vicevoorzitter van de vereniging Vrienden van Blijdorp. De vereniging draagt financieel bij aan de dierentuin en heeft 5500 leden. "Door het ontsnappingsverhaal is hij bekend geworden, maar het is, zoals sommige mensen niet zouden verwachten, een hele lieve aap, een familieman. Zo had hij een gorillazoontje geadopteerd, Nasibu, wat heel speciaal is."

Noordegraaf vindt de gorilla een ambassadeur voor de diergaarde. "Je zag de kracht en de schoonheid van de natuur in Bokito."

1 aprilgrap

Opvallend genoeg was Bokito deze maand nog onderdeel van een 1 aprilgrap. Diergaarde Blijdorp zei het horeca-aanbod te vervangen door een "alternatief geïnspireerd op het voedselpatroon" van de dieren. De dierentuin zei de bezoekers graag te willen laten kennismaken met "een lunch van onder andere Bokito en zijn familie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl