Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie
NOS NieuwsAangepast

Bosnië in de wacht voor EU, nog geen datum voor toetredingsgesprekken

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

Wat de Europese Commissie betreft kunnen de onderhandelingen met Bosnië en Herzegovina over toetreding tot de Europese Unie beginnen, maar dan moet het land eerst nog op veel punten verbetering laten zien. Daarom wil de Commissie nog niet zeggen wanneer de gesprekken dan kunnen beginnen.

"We zetten de deur wagenwijd open en nodigen Bosnië en Herzegovina uit om binnen te komen", zei commissievoorzitter Von der Leyen vandaag. Maar in een rapport wordt veel kritiek geleverd: vooral op het gebied van rechtspraak zijn er nog zorgen, en ook de situatie in het overwegend Servische deel van Bosnië, Republika Srpska, is de afgelopen tijd verslechterd. Zo erkent president Dodik van de deelrepubliek bijvoorbeeld niet langer het constitutionele hof van het land.

Het enthousiasme van Von der Leyen wordt niet per se breed gedeeld in Brussel. "Die deur staat al heel lang open, maar Bosnië moet nog een marathon lopen voor ze er zijn", zegt een Brusselse bron tegen de NOS.

Oekraïne en Moldavië

Eerder deze week werd al bekend dat de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië binnenkort gestart kunnen worden, als het aan de commissie ligt. Een "historisch besluit", vindt Von der Leyen. Ook de Oekraïense president Zelensky spreekt van een "sterke en historische stap". Ook is Georgië in de ogen van de Commissie klaar om kandidaat-lid te worden van de EU.

Moldavië en Oekraïne kregen vorig jaar al de status kandidaat-lid. Volgens de Commissie hebben beiden nu voldoende vooruitgang geboekt en de onderhandelingsgesprekken met de twee landen kunnen als het aan Von der Leyen ligt dan ook meteen beginnen als de 27 EU-lidstaten hiermee instemmen.

'Nog veel huiswerk voor Bosnië'

"De Commissie maakt met deze aanbevelingen duidelijk dat Oekraïne en Moldavië nog wat werk te doen hebben, maar beloond kunnen worden voor de grote stappen die ze hebben gezet", zegt een EU-diplomaat tegen de NOS. "Bosnië had gehoopt op eenzelfde stap, maar heeft veel te weinig voortgang laten zien en krijgt dan ook te horen dat het eerst nog veel meer huiswerk moet doen."

Naar verwachting hakken de Europese regeringsleiders in december een knoop door over het begin van de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl