Feest na de overwinning in het abortusreferendum in Ohio
NOS NieuwsAangepast

Conservatieve staat Ohio stemt voor behoud van recht op abortus

De Democraten hebben een jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in enkele staten een overwinning geboekt op het gebied van abortuswetgeving.

Vooral in de staat Ohio haalden ze resultaten: daar werd in een referendum een voorstel voor het behoud van abortusrechten aangenomen met 56 procent van de stemmen. Daarmee wordt het recht op abortus opgenomen in de grondwet van de staat.

Het betekent een grote overwinning voor de Democraten, aangezien Ohio bij de verkiezingen van 2020 nog conservatief stemde. Trump won de staat destijds met 8 procentpunt verschil.

Ohio is de zevende staat waar abortusrechten via een referendum vastgelegd worden, sinds het Hooggerechtshof vorig jaar een streep zette door het landelijk recht op abortus. Sindsdien moeten staten zelf beslissen over de wetgeving en hebben veel Republikeinse staten het recht op de ingreep zwaar ingeperkt.

Daartegenover staan dus enkele referenda die de kant van de Democraten op vallen. Vorig jaar stemde ook al een meerderheid voor abortusrechten bij een referendum in Kansas, een overtuigd Republikeinse staat. Pro-abortusaanhangers waren ook in de meerderheid in Californië, Vermont, Michigan en Kentucky.

De uitkomst van het referendum maakt veel emoties los in Ohio

In die laatste staat was er vannacht opnieuw wat te vieren voor de Democraten. Hoewel Kentucky bij de presidentsverkiezingen van 2020 met maar liefst 26 procentpunten verschil naar de Republikeinen ging, werd de Democratische gouverneur Beshear vannacht herkozen na een pro-abortuscampagne.

In Virginia wisten de Democraten hun meerderheid in de Senaat te behouden en de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden over te nemen van de Republikeinen. Ook hun campagne was voornamelijk gefocust op het behoud van abortusrechten.

De resultaten van het referendum in Ohio worden met belangstelling gevolgd in Arizona en Missouri. Die staten overwegen volgend jaar ook een referendum te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl