NOS Voetbal

Feyenoord hoopt op drie keer scheepsrecht in Rome: 'Uit en thuis wereld van verschil'

Slot en Feyenoord spelen weer in Rome: 'Uit en thuis wereld van verschil'

Rome begint zo langzamerhand bekend terrein te worden voor Feyenoord. De Rotterdammers brengen voor de derde keer in nog geen anderhalf seizoen een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad. Vorig seizoen waren SS Lazio en stadgenoot AS Roma de tegenstander in de Europa League. Dinsdag speelt de ploeg van Arne Slot opnieuw in Rome.

Wederom tegen Lazio, maar ditmaal in de Champions League, het belangrijkste Europese voetbaltoernooi. De thuiswedstrijd van twee weken geleden werd met ruim verschil gewonnen (3-1) en dat gaf veel vertrouwen.

Slot benadrukte op de persconferentie meerdere keren dat het dinsdag niet zo makkelijk gaat worden tegen de Italiaanse nummer tien. "Uit en thuis is een wereld van verschil."

Calvin Stengs in actie in de thuiswedstrijd tegen Lazio

De trainer zegt dat zijn ploeg twee weken geleden "misschien wel de beste wedstrijd van dit seizoen" speelde. Lazio-coach Maurizio Sarri noemde Feyenoord maandag "een van de agressiefste ploegen van Europa" en zei dat zijn ploeg twee weken geleden aardig voor schut is gezet door het Nederlandse team.

Slot denkt dat het Lazio enorm helpt dat er niet in Rotterdam wordt gespeeld. "De Kuip doet iets met ons, maar ook met de tegenstander. Daar voel je meer meer mentale druk." Ook denkt Slot dat zijn collega Sarri met een gedegen plan komt.

Aanvaller Calvin Stengs gaat er ook niet van uit dat Feyenoord een moeiteloze avond tegemoet gaat. "We gaan een heel ander Lazio zien."

Stengs vol vertrouwen naar wedstrijd tegen Lazio Rome

Hoewel het Stadio Olimpico, dat plaats biedt aan ruim zeventigduizend toeschouwers, op moment van schrijven bij lange na niet is uitverkocht, verwacht Stengs dat de supporters die wel aanwezig zijn voor een "hete" sfeer zorgen.

Voor Stengs is het de eerste keer dat hij in het Italiaanse stadion gaat spelen. Veel van zijn teamgenoten en trainer Slot hebben daar sinds vorig seizoen wel al een geschiedenis. Op basis van de prestaties (4-2 verlies tegen Lazio en 4-1 verlies tegen Roma) zullen de herinneringen niet warm zijn.

Slot cynisch

"Vorig seizoen zijn we tegen Lazio helemaal weggespeeld", zegt Slot. Hij vertelt dat zijn ploeg door de vele nieuwelingen toen nog niet klaar was voor de topwedstrijden. Nu vindt hij zijn ploeg verder dan hij vooraf had "verwacht en gehoopt".

Hij wil er dus niets van weten dat zijn ploeg nu in een vormcrisis zou verkeren. Want na de thuisoverwinning op Lazio leed Feyenoord een nederlaag bij FC Twente en boekte het een op het oog moeizame overwinning in Waalwijk tegen RKC (2-1). "We zitten in een mindere fase, als ik het mag geloven", zegt Slot cynisch.

Mats Wieffer in duel met Mattia Zaccagni tijdens zijn debuut voor Feyenoord, vorig jaar tegen Lazio

Tegen RKC was het volgens hem helemaal niet slecht. Slot vond dat zijn ploeg ongelukkig was in de afronding. Zo stiftte topscorer Santiago Gimenez de bal vanaf elf meter over de goal. De mislukte panenka wordt door Slot niet groter gemaakt dan het is. "Ik heb een gesprek met Santiago gehad. Net zoals met andere spelers."

Hij lijkt het lachwekkend te vinden dat er wordt gezegd dat de Mexicaanse spits uit vorm is. "Twee wedstrijden niet scoren en dan uit vorm, dat is een groot compliment voor Santiago."

Feyenoord moest het in Waalwijk doen zonder Gernot Trauner en Mats Wieffer. Zij zijn met de ploeg meegereisd naar Rome. De Oostenrijker was een maand geblesseerd aan zijn knie en is inzetbaar. "Als hij de training van vanavond doorkomt", zegt Slot. De verdediger zal sowieso niet in de basis staan.

Wieffer was afgelopen weekeinde ziek en traint vanavond voor het eerst mee. De verwachting is wel dat hij zal starten. Een opvallend gegeven is dat de Oranje-international vorig jaar op bezoek bij Lazio debuteerde voor Feyenoord. Hij en zijn ploeg kunnen laten zien hoeveel er in een ruim een jaar tijd kan veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl