Oplichters gebruiken steeds vaker webshops met buitenlandse banken
Oplichters gebruiken steeds vaker webshops met veelal buitenlandse banken om mensen op te lichten. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ondanks extra politiecontroles blijft de pakkans klein.
Op basis van de cijfers tot nu toe verwacht het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie dit jaar 1338 webshops te onderzoeken. Daarvan zijn er naar schatting 1026 frauduleus. "Dat is aanzienlijk meer dan de jaren ervoor", zegt teamleider Gijs van der Linden in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er zijn nog veel meer webwinkels die wij niet zien."
Aankoopfraude
Het gaat om sites die zich vooral bezighouden met zogenoemde aankoopfraude: je bestelt iets, maar krijgt het nooit geleverd. Criminelen verdienen hier gemiddeld 350 euro per slachtoffer mee, zegt de politie.
"De webshop simpelwerkt.nl, die wit- en bruingoed verkocht, incasseerde in een kleine week tijd 100.000 euro. Dat is geen kleine criminaliteit meer", zegt Van der Linden. De site is offline gehaald.
Veiliger in het buitenland
Dat geld belandt vaak via buitenlandse betaaldiensten als iDEAL, dat tot voor kort Nederlands was, of creditcards bij buitenlandse banken. Die werken uit het zicht van de Nederlandse politie. In het AD noemt Van der Linden de online banken Openbank uit Spanje, het Britse Revolut en Solaris en N26 uit Duitsland.
"Het is voor ons lastig om die geldstroom te volgen in het buitenland. Daar is een rechtshulpverzoek voor nodig en daar gaat echt heel veel tijd overheen", zegt Van der Linden op de radio.
Of een webshop betrouwbaar is, is niet altijd in één oogopslag te zien. Ze zien er professioneel uit, eindigen op .nl en maken gebruik van bekende betaalmethoden als iDEAL.
De Consumentenbond adviseert om gebruikerservaringen te lezen op Trustpilot. Maar bij de eerder genoemde site simpelwerkt.nl waren alle reviews positief. Een bekend keurmerk dat de veiligheid van webwinkels beoordeelt, is Thuiswinkel Waarborg. Ook houdt de politie een lijst met honderden 'bekende malafide handelspartijen' bij.
Black Friday en feestdagen
Met koopjesdag Black Friday en de feestdagen in zicht neemt het aantal frauduleuze websites toe. "Mensen worden verleid met populaire producten en net iets te goedkope prijzen", zegt Van der Linden.
Onder meer de politie, Consumentenbond en de Autoriteit Consument & Markt zijn vandaag een gezamenlijke campagne gestart. Ze willen mensen bewust maken van waarop ze moeten letten bij online aankopen.
"Wil je de garantie dat je altijd je product krijgt, dan zal je naar de stenen winkel moeten. Dan loop je de winkel uit met de doos", adviseert Van der Linden.