NOS Nieuws

Volgend jaar geen lagere rente studieschuld: praktisch onhaalbaar

De rente die studenten en afgestudeerden betalen over hun studielening wordt niet per 1 januari 2024 bevroren op het niveau van 2023.

Dat schrijft demissionair minister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer. De Kamer had daarom gevraagd, wetende dat het waarschijnlijk niet uitvoerbaar is. Dat laatste blijkt nu inderdaad het geval.

Het vraagt grote aanpassingen van de systemen van DUO, die op zijn vroegst per 1 januari 2026 klaar zouden kunnen zijn. Ook zou de Wet studiefinanciering 2000 nog voor 1 januari gewijzigd moeten worden. "Ook dat is niet realistisch gelet op de zeer korte periode", zegt Dijkgraaf.

Duizenden euro's

De rente op studieleningen vervijfvoudigt op 1 januari van 0,46 naar 2,56 procent. Dat betekent dat studenten en afgestudeerden vaak duizenden euro's meer moeten gaan betalen.

Dijkgraaf gaat nu onderzoeken hoe het amendement van Kamerlid Pieter Omtzigt kan worden uitgevoerd. Die wil dat de belastingvoordelen voor expats langzaam worden afgebouwd en dat de opbrengst wordt gebruikt voor een lagere rente op studieleningen. Dat heeft waarschijnlijk vanaf 2026 effect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl