Demonstratie tegen het verhogen van de rente op studieschulden
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil rente op studieschuld 'pechgeneratie' verlagen

De Tweede Kamer wil de rente op studieleningen voor studenten van de leenstelselgeneratie verlagen. Een voorstel van het Kamerlid Omtzigt om dat te regelen lijkt een meerderheid te gaan halen.

Het plan wordt mede ingediend door GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt. Behalve deze partijen zullen PVV, CDA, BBB, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie vanavond waarschijnlijk voor stemmen.

Omtzigt stelt voor om de belastingkorting voor hoogopgeleide expats te versoberen. De miljoenen die dat oplevert, moeten worden gebruikt om de studenten van de zogenoemde 'pechgeneratie' tegemoet te komen. Met hoeveel procent de rente door het plan omlaag kan, is niet duidelijk en ook niet wanneer studenten er iets van merken.

De rente op studieleningen vervijfvoudigt op 1 januari van 0,46 naar 2,56 procent. Dat betekent dat studenten en afgestudeerden vaak duizenden euro's meer moeten gaan betalen.

Nul procent

D66 en de SP proberen nog voldoende steun te krijgen voor een eigen plan om de rente op studieleningen op 0 procent te zetten, maar dat lijkt niet te gaan lukken en dan zullen deze twee partijen waarschijnlijk ook voor het plan-Omtzigt stemmen.

Met name de dekking die de partijen voor hun amendement hebben bedacht, stuit op bezwaren. Zij willen de btw op de sierteelt verhogen van 9 procent naar 21 procent. Dat laatste is het normale btw-tarief en het zou een bos bloemen, die nu onder het lage tarief valt, flink duurder maken.

Omtzigt stelt dat de wijziging van de kortingsregeling op termijn bijna 200 miljoen euro per jaar oplevert. Dat bedrag moet dan in zijn geheel voor de renteverlaging voor studenten zonder basisbeurs worden ingezet.

Dat zijn de studenten die met het leenstelsel te maken hadden, dat in 2015 werd ingevoerd en met ingang van dit studiejaar weer is afgeschaft, omdat het te veel negatieve effecten had.

Gisteren demonstreerden enkele honderden studenten en afgestudeerden in Den Haag tegen de renteverhoging:

Studenten protesteren tegen de renteverhoging op hun studieschuld en willen 'de rente op nul'

Veel studenten van de 'pechgeneratie' hebben hoge schulden en vinden dat ze oneerlijk worden behandeld ten opzichte van studenten die een basisbeurs krijgen.

Als het aan FNV Young & United ligt, blijft de rente op studieleningen voor alle studenten 0 procent, "omdat ze onder de veronderstelling hebben geleend dat het 0 procent zou blijven", aldus voorzitter Yasmin Ait Abderrahman. "Het is niet duidelijk gecommuniceerd dat die rente omhoog kon gaan."

De verlaging van de rente voor de pechgeneratie noemt de jongerenvakbond een eerste stap. "Maar iedereen heeft ermee te maken. Studenten die nu gaan studeren krijgen wel een basisbeurs. Dat is fijn, want we hebben lang gevochten voor het afschaffen van het leenstelsel. Maar die basisbeurs is nog steeds heel laag, dus ook voor hen is het belangrijk dat de rente op 0 procent blijft."

Belastingplan

Als het amendement over de expat-regeling wordt aangenomen, maakt het deel uit van het Belastingplan voor 2024. Dat moet nog wel in zijn geheel door Eerste Kamer worden aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl