Ervaren driebander Jaspers weet na 32 jaar nog niet van ophouden, maar wie volgt hem op?
Wie biljarten zegt, zegt Dick Jaspers. De nestor van het driebanden won 32 jaar geleden zijn eerste wereldbekertoernooi en staat nog steeds aan de wereldtop. Afgelopen weekeinde was de 58-jarige biljarttopper ook weer oppermachtig bij het World Cup-toernooi in Veghel.
Maar waar blijft de nieuwe aanwas? Hoe lang moet Jaspers - vijfvoudig wereldkampioen en 22-voudig Nederlands kampioen - nog doorgaan voor er een opvolger is?
Dick Jaspers - zijn naam wordt bij voorkeur op fluistertoon uitgesproken - heeft er zelf nog altijd niet genoeg van. "Het is een prachtige sport die me al mijn hele leven bezighoudt. Dat laat je niet zo makkelijk los. En het is leuk om te winnen, aan de top te komen en te blijven staan."
Biljarten is natuurlijk ook bij uitstek een sport die je lang kunt beoefenen. "We kunnen langer mee dan bij andere topsporten, waarbij het meer om fysiek gaat. Bij ons gaat het om concentratie, beheersing en pure techniek, de kunst om de ballen te sturen zoals je dat wil. Je moet wel fit zijn, want we spelen toernooien over de hele wereld."
Mijn ouders hebben een café in Schermerhorn. Daar stond een biljarttafel midden in het café.
Jaspers bevindt zich in Nederland nog altijd op eenzame hoogte. Het gebrek aan jeugdig talent kan niet los worden gezien van het dalende aantal bruine cafés in Nederland, traditioneel dé opleidingsplek voor biljarters. In tien jaar tijd nam het aantal bruine kroegen af met 30 procent. Er zijn er nog zo'n vijfduizend; jongeren lijken tegenwoordig de voorkeur te geven aan hippe koffietentjes.
Paar goede talenten
Toch ziet Jaspers dat er "een paar goede talenten" aankomen. Zoals de 27-jarige Sam van Etten, die met een wildcard mocht meedoen aan het toernooi in Veghel en in de poulefase de 61-jarige wereldtopper Marco Zanetti uit Italië versloeg ("Onwijs gaaf"). Hij werd bovendien uitgeroepen tot 'meest waardevolle speler' van het toernooi.
Hoe is Van Etten dan aan het biljarten geslagen? Hij had weinig keus: "Het is een klassiek verhaal. Mijn ouders hebben een café in Schermerhorn. Daar stond een biljarttafel midden in het café. Toen ik een jaar of zeven was, kwam er een jongen van de biljartverenging uit het dorp bij ons trainen en ik vond het meteen hartstikke interessant."
Van Etten maakte in zijn jonge jaren veel uren aan het biljart en werd stapje voor stapje beter. "En dat werkt verslavend. Bij het biljarten zie je meteen dat uren maken werkt."
Vlieguren maken en ervaring opdoen, dat is ook de tip van Jaspers om door te stoten naar de wereldtop. "Het is een kwestie van heel veel training en discipline. Maar ik zie ook dat wel dat de nieuwe jongens dat hebben, ik ben best positief gestemd", aldus Jaspers.
"Een topbiljarter is meestal op zijn sterkst na twintig jaar internationale ervaring. Je moet goed leren nadenken en de juiste beslissingen nemen, er komt ook veel stress bij kijken."
Moeilijk laatste stapje
Van Etten neemt het advies ter harte: "Daar ben ik ook mee bezig met mijn team en trainers. De wereldtoppers zijn mannen met heel veel ervaring. Ik probeer heel veel trainingsuren te maken, veel in het buitenland te spelen en aan de worldcups mee te doen om dat moeilijke laatste stapje te maken."
"Ik speel veel competitiewedstrijden in Nederland, daar kun je je soms nog wel een foutje permitteren. Maar internationaal word je meteen afgestraft. Meespelen op het hoogste niveau, dat is de weg ernaartoe."