NOS WielrennenAangepast

Baanwielrenner Hoogland verbetert tien jaar oude wereldrecord op kilometer

Baanwielrenner Hoogland verbetert tien jaar oude wereldrecord op kilometer

Jeffrey Hoogland heeft in Mexico een succesvolle aanval gedaan op het wereldrecord op de kilometer. De Nederlandse baanwielrenner verbeterde in de ijle lucht van Mexico het oude record van de Fransman François Pervis met 0,896 seconden naar 55,433 seconden. Zijn gemiddelde snelheid over vier ronden was bijna 65 kilometer per uur.

De 30-jarige Nijverdaller heerst al jaren op deze niet-olympische discipline, waarbij vanuit stilstand een tijd wordt gezet over vier ronden. Hij werd vier keer wereldkampioen en veroverde vijf Europese titels.

In 2013 had Pervis, inmiddels gestopt, 56,303 seconden nodig voor de kilometer. Hoogland, al houder van het record op laaglandbanen met 57,813 seconden, had het gevoel dat het tien jaar later sneller zou moeten kunnen.

Vreugde bij Jeffrey Hoogland

De recordpoging op 1.880 meter hoogte boven zeeniveau op de indoorbaan in het Mexicaanse Aguascalientes werd helemaal zelf georganiseerd door Hoogland en zijn partner, baanwielrenster Shanne Braspennincx. Aan de poging ging een wekenlang Spartaans trainingsregime in het krachthonk vooraf.

Hoogland opende in de eerste ronde al meteen ruim een tiende sneller, lag halverwege al 0,8 seconden voor, maar wist in de laatste twee ronden bijna geen winst meer te boeken.

Na afloop kon Hoogland zijn geluk niet op. "Waanzinnig, bijna een seconde eraf. Dat ik nu de beste ooit op de één kilometer tijdrit ben is supervet."

Wel moest hij erkennen dat, doordat hij alles samen met zijn team zelf moest regelen, voor flink wat extra spanning had gezorgd. "Ik heb het idee dat ik nog nooit onder zoveel druk heb gestaan want de volledige aandacht lag op mij, het moest goed gaan."

Nu Hoogland het record in handen heeft verwacht hij dat er niet zo snel iemand zal komen om het weer van hem af te pakken. Op de vraag hoe lang hij denkt dat het record zal blijven staan zegt hij resoluut: "Ik denk een jaar of tien weer."

Bekijk hieronder de reactie van Hoogland.

Hoogland na geslaagde recordpoging: 'Denk dat het zeker tien jaar zal blijven staan'

Woensdag heeft Hoogland de baan nog ter beschikking. Mogelijk gaat hij dan nog proberen het wereldrecord op de 200 meter met zogenoemde vliegende start te verbeteren. Dat record is in handen van Nicholas Paul. De sprinter uit Trinidad & Tobago kwam in 2019 op hoogte in Bolivia tot een tijd van 9,100 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl