Iga Swiatek
NOS Sport

Swiatek en Gauff beginnen WTA Finals met zege, kritiek op baan neemt toe

Iga Swiatek en Coco Gauff zijn de WTA Finals in het Mexicaanse Cancun begonnen met een zege.

De als tweede geplaatste Swiatek had het lastig met Marketa Vondrousova, maar won uiteindelijk toch in twee sets: 7-6 (3), 6-0. Gauff, de nummer drie van de plaatsingslijst, gunde Ons Jabeur slechts één game: 6-0, 6-1.

Kritiek op omstandigheden

Swiatek en Vondrousova voegden zich na hun duel bij onder anderen nummer één van de wereld Aryna Sabalenka, die na haar zege een dag eerder kritiek uitte op de speelomstandigheden. Ook Elena Rybakina had zich daar al over uitgesproken.

De speelsters klagen vooral over de tijdelijke hardcourtbaan, die boven op een golfbaan is gebouwd. De ballen zouden vreemd stuiteren en de baan was niet vroeg genoeg klaar om voldoende trainingsuren te kunnen maken voorafgaand aan het toernooi. Swiatek: "Dit is overduidelijk niet positief voor ons."

Sabalenka had wat sterkere bewoordingen over voor de omstandigheden in Cancun. "Eerlijk gezegd is dit een nieuw niveau van gebrek aan respect van de WTA voor de spelers, die zich soms niet eens veilig genoeg voelen om te bewegen op deze baan. Dit is niet het niveau dat ik verwacht van de WTA Finals."

Mopperende tennissters bij WTA Finals: 'De baan is heel erg slecht'

De Poolse Swiatek begon het eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht speelsters van het seizoen meedoen, slordig. Na dertien eigen fouten en drie verloren servicegames keek de viervoudig grandslamwinnaar en nummer twee van de wereld tegen een 5-2 achterstand aan.

Vondrousova, de mondiale nummer zes, serveerde op die stand voor setwinst, maar op dat moment begon het bij Swiatek plots te draaien. Ze pakte vier games op rij en sleepte er een tiebreak uit.

In de tiebreak ging het vervolgens tot 3-3 gelijk op. Swiatek produceerde daarna twee winners en de eerste ace van de wedstrijd en trok zo de set, die ruim een uur duurde, naar zich toe. Het verzet van de Tsjechische was daarmee gebroken. Vondrousova won geen game meer en 35 minuten later stond de zege van Swiatek op het scorebord.

De wedstrijd van Gauff, nummer drie van de wereldranglijst, tegen Jabeur (WTA-7) duurde in totaal slechts 59 minuten. De 19-jarige Amerikaanse had het alleen even moeilijk in de laatste game van de wedstrijd. Ze had vier matchpoints nodig om het af te maken tegen de tien jaar oudere Tunesische.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl