IJshockeyer Adam Johnson
NOS Sport

Berteling wil extra bescherming na dood ijshockeyer: 'Dramatisch dat dit een leven kost'

  • Sarah Westphal

    redacteur NOS Sport

  • Sarah Westphal

    redacteur NOS Sport

"Verschrikkelijk", noemt oud-ijshockeyinternational Ron Berteling het ongeluk waarbij de Amerikaanse speler Adam Johnson afgelopen weekend om het leven kwam. "Dramatisch dat dit een leven kost."

Tijdens een wedstrijd van Nottingham Panthers tegen de Sheffield Steelers in de Britse competitie ging het mis. Johnson botste op een tegenspeler en werd in zijn nek geraakt door een schaats. Hij bloedde hevig en artsen behandelden hem op het ijs. Zijn medespelers schermden hem af van het publiek. Zondagochtend maakten de Panthers bekend dat de hulp niet heeft mogen baten: Johnson overleed in het ziekenhuis.

"Er moet eerst altijd iets heftigs gebeuren, voordat er een regel wordt aangepast of toegevoegd," vertelt Berteling, nog altijd recordinternational van het Nederlands team en naamgever van de supercup in het ijshockey. "Dan barst de discussie weer los."

In dit geval gaat die discussie over bescherming van hals, nek en keel. In sommige competities is dat verplicht, bijvoorbeeld in Zweden. Maar in veel landen - waaronder Engeland, de VS en Nederland - wordt die bescherming niet geëist. Ook bij interlands hoeven de ijshockeyers hun nek niet te beschermen.

Bij de Nederlandse jeugd is die bescherming dan weer wel verplicht en let de ijshockeybond streng op de nakoming daarvan. "Ik heb werkelijk geen idee waarom dat niet ook voor de senioren geldt", aldus Berteling.

Berteling is helder over verplichten nekbescherming bij ijshockey: 'Absoluut'

Ook Theo van Gerwen - algemeen directeur van IJshockey Nederland - heeft geen verklaring voor het ontbreken van die verplichting. Maar: "Het is wel zo dat elke sport zo zijn risico's heeft, die kun je niet allemaal uitbannen."

Volgens Van Gerwen wordt er wel continu nagedacht over innovaties rondom de veiligheid in de sport.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk ongeluk gebeurt in het ijshockey. In 1989 maakte keeper Clint Malarchuk van de Buffalo Sabres iets soortgelijks mee. Ook hij kreeg een schaats in zijn nek, waardoor zijn halsslagader werd doorgesneden. Op wonderbaarlijke wijze overleefde hij het incident. Sindsdien is speciale nekbescherming voor keepers wél verplicht.

Nekbescherming

Al valt er over die nekbanden ook nog wel te discussiëren, zegt Berteling. Sommige zijn ijzersterk, maar andere nekbanden zijn niet veel meer dan een stukje foam dat over de hals valt. Dat houdt impact tegen, maar in vaart gaat een schaats daar dwars doorheen.

Ron Berteling

Toch kiezen veel ijshockeyers voor de laatste optie, omdat dat minder irriteert, legt Van Gerwen uit. IJshockeyer Savine Wielenga voegt toe: "Veel spelers trekken die nekband steeds naar beneden, zodat het comfortabeler zit. Maar dan heb je ineens een stuk huid bloot."

"Ja, het zit irritant. Maar daar wen je wel aan, denk ik dan," gaat Wielenga verder. "Als je niks draagt ben je gewoon echt kansloos."

Berteling: "Misschien is er in het Nederlandse ijshockey weleens over gesproken over het verplichten van de bescherming, maar kwamen er toen geen argumenten uit."

Stap zetten

"Die argumenten zijn er nu wel door zo'n ongeluk. Nu is het wel echt tijd om die stap te zetten. De nekband moet gewoon vereist worden."

Wielenga en Van Gerwen zijn het met hem eens. Van Gerwen: "De uitrusting is op alles ingesteld, behalve op je nek. De urgentie is er gewoon nooit echt geweest. Hopelijk nu wel."

"Maar dat is allemaal achteraf gepraat," besluit Berteling aangeslagen. "Verschrikkelijk dat dit dan eerst het jonge leven van iemand kost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl