Groot feest in de straten van Riga
NOS Nieuws

Historisch ijshockeyresultaat leidt in Letland tot spontane vrije dag

Veel inwoners van Letland zullen vanochtend zijn opgestaan met de verwachting dat er weer gewerkt moest worden. Maar voor hen kwam er een grote verrassing: ze hadden plotseling een vrije dag. Het Letse parlement had dat geregeld om het historische resultaat van het nationale ijshockeyteam te vieren.

De Letten behaalden historisch brons op het wereldkampioenschap, ten koste van de VS. Dat wordt vanmiddag groots gevierd door duizenden inwoners van het land, die zijn samengekomen op het centrale plein in de hoofdstad Riga.

Het parlement kwam om 23.45 uur gisteravond nog bijeen om te stemmen over de vrije dag. Veel parlementariërs waren gekleed in de rood-witte outfit van het nationale team. En 10 minuten later was de nationale feestdag om de historische prestatie te vieren geregeld. Volgens de indieners van het voorstel is de vrije dag bedoeld om "het stevige succes van de Letse atleten in ieders geheugen te prenten".

De hele sessie ging er nogal lacherig aan toe. Toen een van de parlementariërs giechelend de namen voorlas van de drie afwezige parlementsleden, leidde dat tot een hoop hilariteit in de Saeima, het parlement in de hoofdstad Riga. Maar na de stemming was er een staande ovatie.

De Letse parlementariërs kwamen gisteravond nog bijeen

Het besluit van de parlementariërs was zo spontaan dat er vanochtend volop verwarring ontstond bij de Letten. Want wie moest er nou wel naar werk en wie niet? De zorg bleef grotendeels open, maar veel kinderopvangcentra bleven dicht. De rechtspraak hield de deuren dicht en op veel scholen en universiteiten hoefde ook niemand op te komen dagen, zo meldt omroep LSM. Dat gold ook voor medewerkers van de belastingdienst.

Maar de nationale examens voor middelbare scholieren gingen wel gewoon door en dus moest het personeel, ongetwijfeld morrend, toch komen. Wel tegen het feestdagentarief.

Het openbaar vervoer in Riga rijdt alsof het een doordeweekse dag is, maar het parkeren in de stad is vandaag wel weer gratis.

Hoeveel bedrijven er daadwerkelijk dicht zijn gebleven vandaag is onbekend. De Letse werkgeversorganisatie zei te vrezen voor "een chaos", omdat bedrijven hun werk al wel gepland hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl