Vreugde bij de Canadezen
NOS Sport

Canada opnieuw wereldkampioen ijshockey, historisch brons voor Letland

De Canadese ijshockeyers hebben voor de 28ste keer de wereldtitel veroverd. Ze rekenden in de finale in Tampere af met Duitsland: 5-2 (1-1,1-1,3-0).

Duitsland, dat in de knock-outfase de groepswinnaars Zwitserland en de Verenigde Staten had verrast, deed weinig onder voor favoriet Canada (44 WK-finales). Het kwam met 1-0 en 2-1 voor en nam het doel bijna net zo vaak onder vuur (23 om 28 schoten).

De Canadezen kwamen kort voor het einde van de tweede periode met een man meer op het ijs op 2-2. Ze drukten door in de laatste twintig minuten en pakten hun vierde WK-goud in acht jaar. Duitsland verloor ook zijn twee eerdere finales, in 1930 en in 1953.

Historisch brons voor Letland

Letland, met Finland mede-organisator van het toernooi, pakte voor eerst in de geschiedenis een WK-medaille. De Letten waren in de troostfinale in Tampere na verlenging de Verenigde Staten met 4-3 (2-2,0-0,1-1,1-0) de baas.

Miks Andrasis en Arturs Silovs van Letland

De Amerikanen, tweevoudig wereldkampioen en negenmaal verliezend finalist, hadden in de halve finales tegen Duitsland ook in periode drie de gelijkmaker geslikt en na verlenging verloren.

In de strijd om het brons herhaalde dat scenario zich. Kristians Rubins schoot zijn land met 5.39 op de klok langszij en de Calgary Flames-speler werd in de tweede minuut van de verlenging de held van Letland door opnieuw te scoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl