Daphne van Domselaar
NOS Voetbal

Voetbalprijs lonkt voor Van Domselaar, Roord en Simons op Gouden Bal-verkiezing

Het wordt een spannende avond voor Jill Roord en Daphne van Domselaar. De beide Oranje-internationals behoren tot de selecte groep waaruit vanavond (20.45 uur) de beste voetbalster van het jaar wordt gekozen, een verkiezing die georganiseerd wordt door het voetbalblad France Football.

De Gouden Bal wordt al sinds 1956 uitgereikt, maar bestaat - in de nieuwe opzet - pas vanaf 2018 ook voor vrouwen. De Deense Ada Hegerberg was de eerste winnares. Ze werd opgevolgd door de Amerikaanse Megan Rapinoe. In 2020 stond corona een verkiezing in de weg, maar de afgelopen twee jaar ging de Spaanse Alexia Putellas er met de prijs vandoor.

Opnieuw Bonmatí?

De trofee gaat deze keer aan de neus van Putellas voorbij - ze miste een groot deel van het jaar door een kruisbandblessure - maar de kans dat in Parijs een landgenote in haar voetsporen treedt, is groot. De kersverse wereldkampioen levert vijf genomineerden, onder wie favoriete Aitana Bonmatí, die dit jaar al gekozen werd tot beste speelster van de Champions League en het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Roord was op het WK een van de steunpilaren van het Nederlands elftal, waarvoor ze drie keer scoorde. Met haar club VfL Wolfsburg greep ze net naast de Duitse landstitel en ook de Champions League-finale tegen Barcelona ging verloren. Afgelopen zomer werd de 26-jarige Roord weggekocht door Manchester City.

Ook Van Domselaar speelt inmiddels in de Engelse Premier League. De 23-jarige keepster, op het WK basisklant bij Oranje, ging van FC Twente naar Aston Villa.

Beide speelsters zijn nu in voorbereiding op de Nations League-wedstrijd van dinsdagavond in Glasgow tegen Schotland. De focus ligt daarom heel ergens anders. "Tuurlijk, ik ben er heel trots op", wil Roord nog wel kwijt over haar plek op de shortlist. "Ik ben er heel blij mee. Maar verder heb ik er niet heel veel over nagedacht."

Roord en Domselaar in race voor Gouden Bal, maar zijn er 'totaal niet mee bezig'

Ook Van Domselaar droomt niet stiekem van een ongekende verrassing. "Nee, totaal niet. We kunnen er helaas ook niet bij zijn, omdat het een dag voor de wedstrijd is. Dus ik denk dat ik het op tv ga kijken. Maar ik ben er totaal niet mee bezig."

Xavi Simons is een van de tien genomineerden voor de Kopa Trophy, de prijs voor de beste speler onder 21 jaar. De aanvallende middenvelder brak afgelopen seizoen door bij PSV. Inmiddels speelt hij bij RB Leipzig, waar hij sterk begonnen is.

Dubbele nominatie Bellingham en Musiala

De concurrentie is echter indrukwekkend. Op de shortlist van tien talenten staan ook Jude Bellingham, Eduardo Camavinga, Alejandro Balde, António Silva, Rasmus Højlund, Jamal Musiala, Elye Wahi en de oud-winnaars Pedri (2021) en Gavi (2022). In 2019 won Matthijs de Ligt de Kopa Trophy.

Jude Bellingham

Bellingham en Musiala zijn ook terug te vinden op de shortlist van de Ballon d'Or voor de mannen. Daarop ontbreekt voor het eerst in twintig jaar de naam van vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo. Dat geldt ook voor Nederlanders.

Wereldkampioen Lionel Messi, al zeven keer tot beste voetballer van het jaar gekozen, zit er wel weer bij. Dat geldt ook voor Karim Benzema, die de onderscheiding vorig jaar mee naar huis mocht nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl