NOS Voetbal

Benzema onderscheiden met Gouden Bal, Putellas wint voor de tweede keer bij de vrouwen

Real Madrid-spits Benzema neemt Ballon d'Or in ontvangt

Karim Benzema heeft de Gouden Bal als beste voetballer ter wereld van afgelopen seizoen in ontvangst genomen. De 34-jarige Fransman van Real Madrid bleef bij de verkiezing Sadio Mané (tweede) en Kevin De Bruyne (derde) voor.

De Ballon d'Or voor vrouwen ging net als vorig jaar naar de Spaanse middenvelder Alèxia Putellas van FC Barcelona. De Belg Thibaut Courtois van Real Madrid werd uitgeroepen tot beste doelman van vorig seizoen en de 18-jarige Barcelona-middenvelder Gavi werd verkozen tot het grootste talent.

Geen Messi of Ronaldo

De prestigieuze prijs werd bij de mannen voor de 66ste keer uitgereikt. Sinds 2008 viel de Gouden Bal bijna altijd ten deel aan Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. De enige andere speler die de Ballon d'Or de afgelopen veertien jaar won was Luka Modric, in 2018.

Putellas na winnen tweede Gouden Bal: 'Nooit gedacht dat dit mogelijk was'

Vorig jaar troefde Messi de op voorhand favoriete Lewandowski nipt af. Dat leidde tot veel kritiek, waarna organisator France Football de stemprocedure wijzigde. Dit jaar mochten niet langer sportjournalisten uit 180 landen hun top vijf insturen, maar alleen journalisten uit landen die in de top 100 van de FIFA-ranglijst staan.

Ook mogen vanaf dit jaar enkele oud-voetballers als expert hun stem uitbrengen. Bovendien werd de prijs niet langer uitgereikt op basis van prestaties in een kalenderjaar, maar over die in een seizoen.

Van Dijk zestiende

Over de verkiezing van dit jaar zal weinig discussie ontstaan, want Benzema was op voorhand torenhoog favoriet. De spits won afgelopen seizoen met Real Madrid de Champions League en het kampioenschap in Spanje. In beide competities werd hij topscorer, met respectievelijk 15 en 27 treffers.

Virgil van Dijk was de enige Nederlander bij de laatste dertig genomineerden. De verdediger van Liverpool, die in 2019 nog tweede werd achter Messi, moet dit jaar genoegen nemen met de zestiende plek. Sébastien Haller werd voor zijn prestaties bij Ajax vorig seizoen beloond met de dertiende plaats.

De Gouden Bal werd door Formule 1-coureur Esteban Ocon naar de uitreiking gebracht.

De spits vertrok deze zomer naar Borussia Dortmund, maar speelde nog geen officiële wedstrijd voor de Duitse club. Bij de Ivoriaan werd teelbalkanker vastgesteld. Haller, kaal geworden door de chemotherapie, mocht de prijs van beste doelman uitreiken aan Courtois.

Vijfvoudig winnaar Ronaldo (37) eindigde na een teleurstellend seizoen met zijn vorige club Juventus slechts als twintigste. De 35-jarige Messi is met zeven Gouden Ballen recordwinnaar, maar behoorde dit keer niet eens tot de beste dertig.

Miedema elfde

Putellas is de eerste vrouw die de Gouden Bal voor de tweede keer wint. In 2018 werd de prijs voor het eerst ook aan de beste vrouwelijke voetballer gegeven. Vlak voor het EK liep Putellas een zware kruisbanblessure op, waarvan ze nog steeds aan het revalideren is.

Thibaut Courtois kreeg de prijs voor beste doelman uit handen van Sébastien Haller

Vivianne Miedema was de enige Nederlandse bij de laatste twintig. De spits van Arsenal eindigde op de elfde plaats. Vorig jaar werd Miedema nog vierde.

Bij de verkiezing voor het grootste talent behoorde Ryan Gravenberch (20) tot de tien genomineerden. De voormalig middenvelder van Ajax eindigde op de gedeelde zesde plaats.

Ook Sadio Mané viel in de prijzen in het Theatre du Chatelet in Parijs. Hij ontving de Socrates Award, waarmee een voetballer wordt beloond voor zijn maatschappelijke inzet. De Senegalees geeft een groot deel van zijn salaris uit om ziekenhuizen en scholen te laten bouwen in zijn geboorteland.

De Gerd Müller Award voor de meest trefzekere speler was voor Robert Lewandowski en Manchester City werd de club van het jaar. De drie laatstgenoemde prijzen werden voor het eerst vergeven.

  • Reuters
    Benzema ontving de prijs uit handen van Zinedine Zidane, in 1998 de laatste Franse winnaar van de Ballon d'Or. Benzema is de oudste winnaar van de prijs sinds Stanley Matthews in 1956
  • Reuters
    De Oekraïner Andriy Shevchenko, in 2004 winnaar van de Gouden Bal, vroeg om blijvende steun voor het leger van zijn land in de huidige oorlog
  • Reuters
    Sadio Mané werd onderscheiden voor zijn liefdadigheidswerk
  • Reuters
    Tijdens de uitreiking werd de zieke Sébastien Haller in de spotlights gezet
  • EPA
    Gavi kreeg de prijs voor het grootste talent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl