Frits Bolkestein en Soumaya Sahla bij een Chanoeka-viering in 2017
NOS NieuwsAangepast

VVD royeert Soumaya Sahla vanwege geld 'ontfutselen' aan Frits Bolkestein

De VVD heeft het partijlidmaatschap van Soumaya Sahla met onmiddellijke ingang opgezegd. Reden is een uitgebreid artikel van HP/De Tijd waarin onder meer staat dat Sahla de hoogbejaarde en zieke oud-VVD-leider Frits Bolkestein geld heeft "ontfutseld". Sahla is veroordeeld omdat ze als lid van de Hofstadgroep betrokken was bij terroristische activiteiten, ze zat drie jaar in de cel.

Volgens de familie Bolkestein gaat het in totaal om zo'n 100.000 euro in drie jaar. Sahla ontkent tegenover HP/De Tijd dat zij heeft geprofiteerd van haar mentor Bolkestein.

"De reden voor de opzegging [van het lidmaatschap] is het zojuist verschenen artikel van HP/De Tijd, waarin de familie Bolkestein meldt dat mevrouw Sahla ons erelid Frits Bolkestein in een kwetsbare periode grote geldbedragen heeft ontfutseld", schrijft de VVD in een verklaring. "Wij hebben contact gehad met de familie en de juistheid van het bericht vastgesteld."

Onverklaarbare opnames

In het artikel vertelt Martijn Bolkestein dat zijn oom in een periode dat die ernstig ziek was de huur van haar appartement betaalde, haar "leefgeld" gaf en andere "grote" bedragen. Ook wordt er gesproken over "onverklaarbare" opnames van contant geld met Bolkesteins pinpas.

Sahla zegt tegen HP/De Tijd dat Frits Bolkestein, die gold als haar mentor, had aangeboden om haar promotietraject te betalen. "Frits zei toen heel duidelijk: dat financier ik", citeert het blad haar.

De hoogleraar bij wie Sahla promoveert, Andreas Kinneging, bevestigt dat aan HP/De Tijd. "Het was volkomen duidelijk dat hij haar betaalde en dat hij dat uit vrije wil deed, omdat hij haar wilde steunen." Volgens Kinneging was er destijds niets mis met de verstandelijke capaciteiten van Bolkestein.

Verprutst

Bijna twee jaar geleden ontstond ophef rond Sahla's werkzaamheden voor de VVD. PVV-leider Geert Wilders haalde destijds in een debat uit naar de VVD, omdat Sahla als voormalig lid van de Hofstadgroep bij de partij een adviserende rol had op het gebied van terrorisme. Wilders was daar woedend over, mede omdat hij bij die terroristische organisatie op de dodenlijst stond.

VVD-voorzitter Eric Wetzels refereert aan die periode in zijn verklaring. "Wij hebben als partij mevrouw Sahla een tweede kans gegeven, wat niet altijd eenvoudig was gezien haar veroordeling voor terrorisme." Met het "ontfutselen" van geld aan Bolkestein "heeft zij die tweede kans in onze ogen op moreel uiterst laakbare wijze verprutst", aldus Wetzels.

BBB

In het stuk van HP/De Tijd staat verder dat Soumaya Sahla de afgelopen maanden heeft gesuggereerd gelieerd te zijn aan de partij BBB. Ze had volgens het blad contact met BBB-defensie-adviseur Roy de Ruiter en met defensiespecialist en nummer 3 op de BBB-lijst Gijs Tuinman (beiden drager van de Militaire Willemsorde).

Sahla zou uit naam van BBB iemand hebben benaderd om bewindspersoon te worden in het volgende kabinet. De Ruiter zegt tegen HP/De Tijd dat Sahla dat deed op zijn verzoek en zonder zich voor te doen als BBB'er. Verder laat hij weten achter Sahla te staan en niets te geloven van het ontfutselverhaal. "Voor mij zijn de feiten belangrijker dan beeldvorming."

BBB schrijft in een verklaring Sahla "nooit opdracht" te hebben gegeven om mensen te werven en zegt ook dat Caroline van der Plas "nog nooit enig contact" met haar heeft gehad. BBB heeft in reactie besloten het contact met adviseur Roy de Ruiter voorlopig "te bevriezen". Verder heeft de partij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geïnformeerd en om een risicoanalyse gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl