VVD-fractievoorzitter Hermans
NOS Nieuws

VVD gaat nadenken over positie ex-lid Hofstadgroep, 'voelt ongemakkelijk'

De VVD gaat 'nadenken' over de positie Soumaya Sahla, die in het verleden veroordeeld is voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. VVD-fractievoorzitter Hermans zei in het tv-programma WNL op Zondag dat zij na het debat over de regeringsverklaring een "ongemakkelijk gevoel" heeft overgehouden. "Het is onze verantwoordelijkheid om erover na te denken."

In het debat over de regeringsverklaring, afgelopen dinsdag en woensdag, vroeg PVV-leider Wilders waarom de VVD een voormalig lid van de Hofstadgroep Sahla, nu tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering bij de VVD is. Zij werd als lid van de Hofstadgroep veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Wilders is er woedend over, omdat hij bij deze terroristische organisatie op de dodenlijst stond. "Het gaat om iemand die veroordeeld is voor het bij zich hebben van een mitrailleur, een automatisch pistool, en een revolver," zo zei Wilders. "Iemand die op straat gearresteerd is met Nouredine El F., die op weg was naar Ayaan Hirsi Ali (voormalig VVD-Kamerlid red). en ondergetekende, om ons van kant te maken." Wilders sprak bij herhaling over "de terrorist" Soumaya Sahla.

In het debat haalde Wilders ook Sahla's zus Fonda erbij, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Zij draagt een hoofddoek, iets waar de PVV al langer tegen ageert. "We zijn het Nederlandse parlement. Met een hoofddoekje ga je maar in Saudi-Arabië in het parlement zitten." Een deel van de Kamer protesteerde fel tegen die aanval.

Geen pasje

Het is niet duidelijk wat de positie van Sahla precies bij de VVD is. Op de website van de VVD staat dat ze 'tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering' is. Er staat ook: "Soumaya adviseert verschillende politici en overheden op dit thema."

VVD-premier Rutte benadrukte in het debat dat Sahla geen lid is van de VVD en geen pasje heeft om de Tweede Kamer in te komen. Hermans herhaalde dit ook vandaag bij WNL. "Ze is niet in dienst van de VVD en heeft ook geen Kamerpas." Ook zei Hermans dat Sahla al veroordeeld is. "We houden iets ongemakkelijks."

Hermans gaf geen antwoord op de vraag wat "nadenken" precies betekent. "Ik zit hier mee in mijn maag. Laat ons de tijd geven om hier goed over na te denken." Ook de woordvoerder van de VVD-fractie kon geen nadere details geven over de opmerkingen van Hermans. Hermans sprak niet alleen namens de VVD-fractie waar zij de voorzitter van is, maar namens de partij.

Het is ook nog niet bekend hoelang de VVD nodig heeft om over Sahla "na te denken". Hermans wilde hier geen termijn aan geven.

Dinsdagavond reageerde Sahla in Nieuwsuur zelf op de ophef over haar voorzitterschap en zei verrast te zijn dat Wilders "zo hoog van de toren blaast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl