foto ter illustratie
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Drie bevingen in maand tijd bij Drents gasveld: 'Niet eerder gezien'

Bij het Drentse gasveld Eleveld is voor de derde keer deze maand een aardbeving geweest. Vannacht was er een beving met een kracht van 2,2 bij Ekehaar.

Afgelopen maandag was bij hetzelfde dorp een beving met een kracht van 1,3. In Hooghalen trilde de grond begin oktober, met een kracht van 1,9. Hiervoor was de laatste aardbeving die werd veroorzaakt door gaswinning in Eleveld in 2014.

"In dat veld hebben we nog niet eerder drie bevingen in één maand tijd gezien", zegt een woordvoerder van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) tegen RTV Drenthe.

Volgens het SodM onderzoekt de NAM nu hoe het kan dat er drie bevingen in korte tijd zijn geweest. Sinds 15 oktober ligt het winnen van aardgas uit Eleveld overigens stil vanwege gepland onderhoud.

Druk in het gasveld

Het SodM denkt dat de bevingen niet zozeer veroorzaakt worden door het daadwerkelijk winnen van gas, maar zijn ze waarschijnlijk het gevolg van drukvereffening. "De jarenlange gaswinning heeft voor drukverschillen gezorgd in het Eleveld-gasveld. Deze druk is zich nu aan het vereffenen", legt de woordvoerder uit.

"Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden."

Als er een beving is in het gasveld, komt er spanning vrij op een breuk, zegt de woordvoerder. Die spanning kan daarna 'verdwijnen', maar kan ook terechtkomen op een andere breuk in het veld. "Zo'n breuk is dan misschien al kritisch gespannen, waardoor dat weer een beving kan veroorzaken. Wij denken dat dat verband houdt met elkaar, maar we willen de analyse van de NAM afwachten omdat die verantwoordelijk is."

Zandgrond

Bij aardbevingen in Groningen worden schokken regelmatig gevoeld, maar voor zover bekend is de beving van vannacht volgens RTV Drenthe amper opgemerkt. Dat heeft volgens het SodM alles te maken met de grondsoort.

Het gebied rond het gasveld Eleveld is namelijk zandgrond, waar Groningen juist overwegend klei kent. Een beving wordt minder snel gevoeld op zand dan op klei. Of er ook schade aan huizen in de omgeving is, is nog niet duidelijk.

Advertentie via Ster.nl