Het hoofdkantoor van Booking in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Vakbond blij met versobering expatregeling, bedrijven niet: 'Remt innovatiekracht'

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Vakbond FNV is positief over de versobering van de expatregeling, waar de Tweede Kamer vannacht voor stemde. De bond is al langer tegen het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers, omdat die zou leiden tot oneerlijke concurrentie tussen werknemers uit Nederland en het buitenland.

"Het is maar helemaal de vraag of er nu minder expats naar Nederland komen. Wat vooral ophoudt is dat werkgevers een deel van de belastingvoordelen voor buitenlandse werknemers kunnen 'afromen' om zo hun loonkosten te drukken", zegt FNV-bestuurder Petra Bolster.

Want door het belastingvoordeel is een werkgever voor hetzelfde nettoloon minder brutoloon kwijt aan een expat dan aan een binnenlandse werknemer. "In die zin is wat er nu ligt met een stapsgewijze afbouw van de voordelen eerlijker en beter," aldus Bolster. De bond vindt het wel goed dat er een overgangsregeling komt voor huidige expats, "zodat zij niet direct last hebben van de versobering".

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is bezorgd: "De regeling is belangrijk om Nederland aantrekkelijk te houden voor schaars internationaal talent. Juist voor hightechbedrijven en onderzoeksinstellingen is dit belangrijk in de wereldwijde 'war for talent'. Ook omdat we weinig instroom hebben in technische richtingen in eigen land. Veel landen hebben dit soort regelingen inmiddels met succes van ons gekopieerd en worden steeds aantrekkelijker." Ook minister Adriaansens van Economische Zaken sprak vandaag haar zorgen uit.

Bij IT-bedrijf Datasnipper maakt ongeveer de helft van het personeel gebruik van de regeling. "Dit gaat wel impact hebben op hoe aantrekkelijk we zijn", zegt oprichter Kai Bakker. "Toptalent verwacht een topsalaris, dus wij zullen meer moeten gaan betalen. We hebben de ruimte voor zulke investeringen, maar sommige bedrijven zullen dat niet hebben."

Kers op de taart

Buiten bij Booking.com in Amsterdam spreken we Rahul Chandnani, die daar sinds 2019 werkt. Voor hem was de expatregeling geen reden om naar Nederland te komen. "Ik wist er niet eens van voordat ik hiernaartoe verhuisde. Het was gewoon een bonus, kers op de taart."

De 30-procentsregeling geldt nu nog vijf jaar en loopt voor hem over een aantal maanden af. "Ik ga hem wel missen als mijn periode afloopt, het scheelt zo'n 1000 euro per maand. Maar ik vind mijn weg wel, zo is het leven. Ik denk dat een versobering voor sommigen wel zal meespelen in de beslissing om hierheen te komen, maar voor anderen ook niet."

120 onvervulde vacatures

Just Eat Takeaway heeft zo'n 120 onvervulde vacatures in Nederland en denkt dat een versoberde regeling daar niet bij gaat helpen. "Vooral bij data- en techvacatures zijn we bij gebrek aan aanbod in Nederland genoodzaakt om over de grens te kijken. Dit remt wat ons betreft dan ook de innovatiekracht van Nederland."

Ook bij Marktplaats werken mensen die onder de regeling vallen en het bedrijf is teleurgesteld over de versobering. "We vrezen dat juist een open en innovatief Nederland zichzelf hierdoor internationaal op achterstand zet. Nederland, ook Marktplaats, heeft juist internationaal talent nodig, omdat dat zorgt voor de diversiteit die nodig is om als Nederlands bedrijf te kunnen concurreren, waardoor bedrijven aantrekkelijk blijven voor internationaal talent."

Ook universiteiten en hogescholen zijn tegen een versobering. Alleen al aan universiteiten werken bijna 10.000 mensen die de regeling gebruiken. "Ons land staat voor grote maatschappelijke uitdagingen en daarvoor is voldoende internationaal talent onontbeerlijk", zeiden onderwijsinstellingen al eerder in een gezamenlijke verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl