Demissionair minister Adriaansens
NOS NieuwsAangepast

Minister bezorgd over Kamerbesluit versobering belastingregeling voor expats

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken vindt het zorgelijk dat de Tweede Kamer de belastingregeling voor expats wil versoberen. De Tweede Kamer stemde vannacht voor een voorstel om de rente op de studieschuld van studenten die onder het leenstelsel vallen te verlagen. Dat moet worden gefinancierd door het belastingvoordeel voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers te verkleinen.

Adriaansens benadrukte dat een tekort aan personeel voor bedrijven een van de belangrijkste redenen is om uit Nederland te vertrekken en dat vooral bedrijven waar met "kennis" wordt gewerkt deze groep nodig heeft. Ze voegde eraan toe dat het vaak om mensen gaat die goed zijn in digitalisering of techniek.

Volgens Adriaansens worden door de versobering van de expatregeling niet alleen grote bedrijven, maar bijvoorbeeld ook start-ups getroffen. "Dit helpt uiteindelijk niet, ook niet voor de studenten die graag bij een bedrijf willen werken", zei Adriaansens.

Hoop op 'goed gesprek' in Eerste Kamer

De Tweede Kamer heeft het amendement hierover aangenomen. Adriaansens vestigt haar hoop nu op de Eerste Kamer. "Ik hoop dat daar ook nog een goed gesprek plaatsvindt." Dat er nog meer voorstellen zijn aangenomen die bedrijven treffen, vindt de minister "dramatisch": "Er zijn in heel korte tijd beslissingen genomen door de Kamer die impact hebben op het bedrijfsleven. Dit gaat ze raken en uiteindelijk gaat het ons raken als Nederlanders."

Op de vraag of de Kamer de 'pechgeneratie' nu heeft gered, antwoordde Adriaansens' collega Dijkgraaf van Onderwijs dat er diverse amendementen en moties zijn aangenomen en dat het kabinet die zorgvuldig gaat bestuderen. "Sommige zijn makkelijker uit te voeren dan andere. Er zitten allerlei aspecten aan, uitvoeringstechnisch en juridisch. Ik snap de emoties bij deze generatie studenten heel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl