Franse regering wil geen nieuwe onlusten, ouders reljongeren naar opvoedcursus
De Franse regering heeft een eerste serie maatregelen bekendgemaakt om nieuwe grootschalige rellen in het land te voorkomen. Het is een antwoord op de onlusten van dit voorjaar in meer dan 500 steden.
Een agent schoot eind juni de 17-jarige Nahel dood in Nanterre, een voorstad van Parijs. Daarna gingen dagenlang jongeren de straat op en kwam het tot botsingen met de politie en plunderingen van winkels.
"Slechts een kwart van de daders toen was ouder dan 25 jaar. Eén op de vijf zat nog op school", zei premier Elisabeth Borne vandaag. Ze kondigde maatregelen aan om zowel de jonge daders als hun ouders aan te pakken.
"We willen jonge delinquenten verplicht kunnen opsluiten in opvoedcentra", aldus Borne. "In sommige gevallen kunnen we militairen inzetten om de jongeren discipline, normen en waarden bij te brengen."
Meer maatschappijleer, hogere boetes
Op scholen komt meer aandacht voor maatschappijleer en burgerschap: het aantal lesuren hierover wordt verdubbeld. Als jongeren toch de straat opgaan tijdens een avondklok kunnen ze straks een boete krijgen van 750 euro: vijf keer zoveel als nu.
Ook de ouders van rellende jongeren worden aangepakt, zei de premier. "Als een minderjarige vernielingen aanricht, moeten beide ouders de schade vergoeden. Of ze nou gescheiden zijn of niet en of hun kinderen thuis wonen of niet." Vaders en moeders zullen in alle gevallen financieel verantwoordelijk worden gehouden.
Als ouders hun opvoedtaken verzaken, volgt straf. "Als ze zich niet aan hun opvoedplicht houden, willen we ouders dwingen een opvoedstage te verrichten of maatschappelijk werk te doen." De premier maakte niet duidelijk hoe ze wil laten beoordelen of de opvoeding van vaders en moeders tekortschiet.
Premier Borne maakte verder bekend dat er voor de gemeenten waar dit voorjaar vernielingen werden aangericht een pot met 100 miljoen euro komt voor reparatie- en herstelwerkzaamheden. Ze wil verder accounts op sociale media zes maanden blokkeren als ze gewelddadigheden laten zien of geweld aanmoedigen.
Ook oorzaak aanpakken
De Franse regering kiest met deze maatregelen voor repressie als antwoord op de rellen. De veiligheid staat voorop. Morgen komen betrokken ministers bijeen om ook sociale, economische en maatschappelijke maatregelen te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sport en werkgelegenheid. Door de leefomstandigheden in achterstandswijken te verbeteren hoopt de regering ook de oorzaak van onrust en onlusten weg te nemen.
De rellen die in juni begonnen in Nanterre waren de ergste in decennia in Frankrijk. In enkele dagen tijd werd op 24.000 plekken brand gesticht en werden 2500 gebouwen vernield. Zo'n 3500 relschoppers zijn opgepakt. Ongeveer 2000 van hen zijn tot nu toe veroordeeld, gemiddeld tot 9 maanden cel.