NOS NieuwsAangepast

Macron over doodschieten tiener door agent: 'Onverklaarbaar en onvergeeflijk'

De Franse president Macron noemt het doodschieten van een 17-jarige automobilist door een motoragent, gisterochtend in een voorstad van Parijs, "onverklaarbaar en onvergeeflijk". Dat zei hij vanmiddag tegen journalisten tijdens een bezoek aan Marseille.

"Niets rechtvaardigt de dood van een jonge man", zei Macron. Ook riep hij de rechterlijke macht op om zich over de zaak te buigen.

De dood van Nahel werd door omstanders gefilmd. Op de beelden is een gele auto te zien waar twee agenten naast staan met een getrokken vuurwapen. Als de automobilist wegrijdt, klinkt er een schot. De auto komt even later tegen een paal tot stilstand. De agent is aangehouden op verdenking van doodslag.

Dit zijn de beelden van het schietincident en de onrust die volgde:

Onrust in buitenwijk Parijs na dood 17-jarige

Naar aanleiding van de dood van Nahel braken gisteren rellen uit. Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin heeft bekendgemaakt dat bij ongeregeldheden 31 mensen zijn gearresteerd, 25 politieagenten gewond zijn geraakt en 40 auto's in brand zijn gestoken. Darmanin zegt dat vandaag 2000 politieagenten worden ingezet in de Parijse regio en andere grote steden om "de orde te handhaven".

De burgemeester van Nanterre, Patrick Jarry, zegt in een verklaring dat zijn stad "een van de verschrikkelijkste dagen in zijn geschiedenis" heeft beleefd. Hij zei dat verschillende gebouwen, waaronder scholen, "soms onherstelbaar" zijn beschadigd. Hij zegt gerechtigheid voor Nahel te willen, maar dan op een vreedzame manier, "met zijn advocaten in de rechtbank".

Op de plek in Nanterre waar Nahel om het leven kwam, liggen vandaag bloemen

Volgens de advocaten van de familie van Nahel was de jongen een pizzabezorger die bij zijn moeder woonde. Hij was "zeer geliefd in de buurt" en had geen strafblad, schrijft nieuwszender BFM.

Diverse Franse prominenten hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van de doodgeschoten Nahel. Voetballer Kylian Mbappé spreekt op Twitter van een "onaanvaardbare situatie" en zegt dat zijn gedachten uitgaan naar de familie en dierbaren van de jongen, die hij een "kleine engel die veel te vroeg is heengegaan" noemt.

Ook acteur Omar Sy, bekend van de film Intouchables en de Netflix-serie Lupin, reageert aangedaan op de dood van de 17-jarige jongen en roept op tot "gerechtigheid".

De moeder van Nahel heeft op TikTok opgeroepen tot een mars, morgen om 14.00 uur, vertrekkend vanuit het departement Hauts-de-Seine, ten westen van Parijs. "Kom allemaal, ik smeek jullie", vraagt ze in een video, waarin ze het heeft over "een opstand" voor haar zoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl