The Beatles in 1964
NOS Nieuws

Beatles komen volgende week met nieuw nummer: Now and Then

Ruim een halve eeuw nadat de Beatles uit elkaar gingen, komt er nog een nieuwe track uit. Now and Then zal het laatste Beatles-nummer zijn, hebben de nog levende bandleden laten weten.

Het nummer verschijnt op 2 november om 15.00 uur Nederlandse tijd, werd op de website van de band bekendgemaakt.

Het nummer uit 1978 is geschreven en ingezongen door John Lennon, die in 1980 werd doodgeschoten. De in 2001 overleden George Harrison heeft ook meegewerkt aan het nummer.

De leden van de band die nog leven, Paul McCartney en Ringo Starr, hebben de track nu voltooid. Eerder dit jaar was al bekend geworden dat McCartney de studio in was gedoken om een oude demo van The Beatles af te maken.

Now and Then wordt op vinyl uitgebracht, samen met de eerste single van The Beatles, Love Me Do uit 1962. In een begeleidend filmpje vertellen onder anderen McCartney en Starr, maar ook Lennons zoon Sean, over hoe de release van het nummer tot stand is gekomen.

In de jaren 90 werden al twee andere oude opnames van John Lennon gebruikt voor twee nieuwe Beatles-nummers (Free as a bird en Real Love), als onderdeel van het Beatles Anthology-project. Deze keer is gebruik gemaakt van A.I. om het gesis van de tape en andere geluiden weg te halen, zonder het geluid van de stem van Lennon aan te tasten.

'Surreële ervaring'

In een persbericht zeggen McCartney en Starr dat het afmaken van de opnames een "surreële ervaring" was geweest. "Daar was de stem van John, glashelder", zegt McCartney. "Het is behoorlijk emotioneel. En we spelen allemaal mee, het is een echte Beatles-opname. Om in 2023 nog steeds aan Beatles-muziek te werken en een nieuw nummer uit te brengen dat het publiek nog niet heeft gehoord, dat vind ik spannend."

"Het was het dichtst dat we ooit in de buurt zijn gekomen om hem weer bij ons te hebben, dus het was erg emotioneel voor ons allemaal", beaamt Ringo Starr in het persbericht. "Het was alsof John er weer was. Ongelooflijk."

Op 1 november verschijnt op het YouTube-kanaal van de band een korte documentaire over het laatste Beatles-nummer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl