Medewerkers van de Italiaanse kustwacht
NOS NieuwsAangepast

Boot met 347 migranten aangekomen op Lampedusa

Op het Italiaanse eiland Lampedusa is afgelopen nacht opnieuw een migrantenboot in de haven aangekomen. Na een paar relatief rustige dagen kwamen 347 migranten aan land.

Volgens de autoriteiten komen ze onder andere uit Egypte, Syrië, Pakistan en Bangladesh en is de boot vertrokken uit de Libische kuststad Zuara. Aan boord waren twee vrouwen, de overige opvarenden waren man. Ze zouden tot 8000 euro hebben betaald voor de overtocht, meldt het Duitse persbureau DPA.

De migrantenopvang op Lampedusa biedt officieel plek aan zo'n 440 mensen. In juli liep het aantal migranten dat op het eiland onderdak nodig had op tot 2100. In september kwamen er in één dag 5000 aan in meer dan honderd boten.

De Italiaanse premier Meloni beloofde vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne, in aanloop naar haar premierschap, een 'zeeblokkade' tegen migranten aan te leggen. Desondanks stak een recordaantal migranten de Middellandse Zee over naar Italië. Dit jaar kwamen tot nu toe ruim 140.000 mensen zonder reguliere papieren over zee naar Italië. Vorig jaar waren dat er 105.000.

Overvolle boten

Ondanks de deal met Tunesië die als doel heeft het aantal migranten dat via Noord-Afrika naar Europa komt terug te dringen, wagen nog altijd veel mensen de oversteek.

Dat gaat geregeld mis. De boten die ze gebruiken zijn vaak niet zeewaardig of overvol. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn sinds 2014 zo'n 25.000 migranten verdronken op de Middellandse Zee. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl