De schutter in de bowlinghal
NOS NieuwsAangepast

Klopjacht op verdachte na schietpartij in bowlingcentrum en eetcafé VS

In de Amerikaanse staat Maine, aan de noordoostkust van de VS, is een klopjacht aan de gang op de man die op meerdere locaties in de stad Lewiston mensen heeft doodgeschoten. Het schieten begon in een bowlingcentrum. Vervolgens ging de schutter naar een eetcafé zo'n 7 kilometer verderop, waar hij ook mensen neerschoot.

De politie heeft nog geen officieel dodental bekendgemaakt. Amerikaanse media melden tussen de 15 en 22 doden. Ongeveer 50 mensen raakten gewond.

Onder andere nieuwszender CNN meldde eerder op basis van een bron bij de politie dat er ten minste 22 doden en tientallen gewonden zijn. Op een persconferentie zei een vertegenwoordiger van de staat Maine dat die aantallen nog niet duidelijk zijn.

Dit zijn de eerste beelden van de omgeving van het schietincident:

Politie massaal op zoek naar schutter Maine

Volgens ABC News gebruikte hij een AR-15, een Amerikaans semiautomatisch geweer. De politie heeft beelden van hem gedeeld en van zijn mogelijke vluchtauto. Deze auto werd een aantal uren later gevonden in Lisbon, een stadje op zo'n 14 kilometer van de bowlingbaan.

Zowel mensen in Lewiston als in Lisbon wordt gevraagd binnen te blijven. In beide plaatsen blijven vandaag alle gemeentelijke kantoren gesloten. Ook andere bedrijven worden opgeroepen de deuren te sluiten.

Verdachte

De politie van Lewiston heeft op Facebook een foto en een naam vrijgegeven van een 40-jarige man die mogelijk met de schietpartij te maken heeft. Hij is een wapeninstructeur. Deze zomer zou hij nog twee weken in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg hebben doorgebracht. Hij zei stemmen te horen, zo meldt persbureau AP. Ook had hij het over het plegen van een schietpartij op een trainingslocatie van het leger in de stad Saco, ook in de staat Maine.

De Amerikaanse president Biden wordt op de hoogte gehouden van de situatie, meldt het Witte Huis. Er is een enorme politiemacht aanwezig en ook de FBI is naar de stad gekomen. Ook de veiligheidsdienst vraagt inwoners om waakzaam te zijn:

Voor inwoners die meer informatie willen is een speciaal centrum ingericht in Auburn, naast Lewiston. Hier kunnen mensen terecht die een familielid missen of andere informatie willen hebben. Vanwege de schietpartij blijven de scholen in het gebied vandaag gesloten.

De burgemeester van Auburn zegt dat de getuigen van de schietpartijen in Lewiston van alle leeftijden waren, inclusief tieners. De gemeenschap is in shock, zei hij tegen CNN. "Auburn en Lewiston liggen zij aan zij", vertelde de burgemeester.

"Een rivier scheidt ons. Gecombineerd telt onze bevolking ongeveer 60.000 mensen. Je kunt niet anders dan mensen kennen die iemand kennen, dus dit zal gevolgen hebben voor elke hoek van onze gemeenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl