Bezoeker Rachel (7) aan de jaarlijkse vuurwapenconventie van de NRA, dit jaar in Indianapolis
NOS NieuwsAangepast

Wapenlobby VS wil meer vuurwapens, ondanks recordaantal massaschietpartijen

 • Thijs-Jan van Aalst

  redacteur Bureau Washington

 • Thijs-Jan van Aalst

  redacteur Bureau Washington

De enige manier om het toenemende vuurwapengeweld in de VS tegen te houden, is door burgers meer vuurwapens te geven. Dat is de voornaamste boodschap op de jaarlijkse conventie van de National Rifle Association (NRA), die dit jaar wordt gehouden in Indianapolis. Prominente conservatieve politici maakten duidelijk dat Amerikanen zich massaal moeten bewapenen om de grootste golf massaschietpartijen in de geschiedenis van het land te bestrijden. Alleen zo zou je schutters kunnen stoppen.

Oud-president Donald Trump, oud-vicepresident Mike Pence, gouverneur van Florida Ron DeSantis en vele anderen namen vrijdag het woord. En allemaal richtten ze hun pijlen op het voornemen van de regering-Biden om het moeilijker te maken voor bepaalde mensen om vuurwapens te kopen. Of zoals Trump het verwoordde: "Ze willen jullie wapens afpakken, terwijl ze de gevangenisdeuren openen om bloeddorstige criminelen los te laten in jullie wijken."

De steun van al deze politici, onder wie vier presidentskandidaten, laat zien hoe groot de invloed van de NRA en hun vuurwapenlobby wordt ingeschat. En ondanks beschuldigingen van corruptie en teruglopende ledenaantallen kan de organisatie jaarlijks nog steeds rekenen op tientallen miljoenen aan donaties van leden en bedrijven.

Ook grote Amerikaanse vuurwapenfabrikanten, zoals Smith & Wesson, Colt en Ruger, maken deel uit van de sponsorclub 'Vrienden van de NRA'. Volgens een rapport uit december had de organisatie in de eerste elf maanden van vorig jaar omgerekend 167 miljoen euro aan inkomsten.

Bloedigste voorjaar ooit

Conservatief Amerika voelt zich gesterkt in zijn verzet tegen een verbod op vuurwapens, door de steeds hogere aantallen doden als gevolg van vuurwapengeweld. Volgens het Gun Violence Archive zijn er alleen al dit jaar in de VS 214 mensen omgekomen bij 155 mass shootings, het bloedigste voorjaar in een decennium. Dat zijn schietpartijen waarbij ten minste vier mensen gewond raken of gedood worden, de schutter niet meegerekend. De afgelopen drie jaar lag het aantal massaschietpartijen steeds boven de zeshonderd, bijna twee per dag.

De angst om zelf ooit oog in oog te staan met een schutter is groot onder Amerikanen. En daarom bereiden ze zich in toenemende mate voor door speciale cursussen te volgen: Active Shooter Training. Voormalig politieagent Dave Hopp geeft dit soort trainingen, waarin hij mensen voorbereidt op alles wat bij een schietpartij komt kijken: "Ik leer je hoe je moet vluchten, verstoppen en vechten. Van het overmeesteren van een schutter tot het aanleggen van een noodverband."

 • NOS
  Dave Hopp
 • NOS
  Hopp geeft ook ehbo-instructie
 • NOS
  Instructies voor het omgaan met verschillende typen vuurwapens
 • NOS
  Hopp haalt de ehbo-pakketten tevoorschijn
 • NOS
  Ehbo-pakket met onder meer noodverbanden

Hopp ziet dat de angst voor een schietpartij in alle delen van de samenleving is doorgedrongen: "Ik kom overal, van basisscholen tot bejaardentehuizen. Je ziet steeds de vraag toenemen nadat er een schietpartij in het nieuws is geweest, bijvoorbeeld na Nashville." Bij die schietpartij, eind maart op een christelijke privéschool werden zes mensen gedood, onder wie drie kinderen. De schutter werd na bijna een kwartier door de politie doodgeschoten.

Die eerste minuten zijn essentieel voor je overlevingskansen, legt Hopp uit: "Mijn bedrijf heet Resist10, omdat je de eerste tien minuten van een schietpartij op jezelf bent aangewezen. Dus moet je zelf actie kunnen ondernemen. We oefenen daarom allerlei scenario's op de plekken waar ik langsga."

We doen al tientallen jaren brandoefeningen op school, dus waarom zou je geen oefeningen voor een schietpartij houden?

Dave Hopp, instructeur Active Shooter Training

Met een arsenaal nepwapens en camouflagekleding loopt hij bij oefeningen een ruimte binnen waar de cursisten zich bevinden. Aan hun dan de taak om bovenop hem te duiken en zijn wapen af te pakken. De manier waarop hij die oefeningen doet verschilt per publiek, vertelt hij: "Bij schoolleerlingen moet je ze echt aanleren dat dingen die gewoonlijk niet mogen, ineens wel toegestaan zijn. Blokkeer de deur met een tafel, gebruik een schooltrofee als een wapen."

De explosieve populariteit van deze cursussen trekt volgens Hopp ook instructeurs aan die minder goed geïnformeerd zijn: "Het is moeilijk deze industrie te controleren, omdat de vraag zo enorm snel groeit. Je kan deze vaardigheden niet leren uit een schoolboek, elke situatie is anders."

Of de massaschietpartijen in de toekomst te voorkomen zijn met strengere wetgeving, maakt volgens hem niet uit: "Wetgeving of niet, je gaat de VS nooit meer vuurwapenvrij krijgen. Dus daarom moet je met dat feit leren leven en je voorbereiden. We doen al tientallen jaren brandoefeningen op school, dus waarom zou je geen oefeningen voor een schietpartij houden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl