Screenshot van het Cestmocro account op Instagram
NOS NieuwsAangepast

CIDI doet aangifte tegen Cestmocro vanwege aanzetten tot haat tegen Joden

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) doet aangifte tegen de eigenaar van het Instagramaccount Cestmocro wegens aanzetten tot haat en geweld tegen Joden. Ook tegen enkele reageerders op het socialemediaplatform is aangifte gedaan.

In reacties op posts op Cestmocro komen veel antisemitische uitlatingen voor die volgens het CIDI "alle grenzen over gaan" en "diep beledigend" zijn voor de Joodse gemeenschap in Nederland.

"Ze zijn schokkend, verwerpelijk en zetten aan tot haat en geweld tegen Joden. Geen enkele emotie over de oorlog tussen Israël en Hamas rechtvaardigt deze huiveringwekkende uitingen", aldus het CIDI.

Cestmocro heeft 1 miljoen volgers en dat zijn volgens het CIDI vooral jongeren. Een ander Instagramaccount van dezelfde eigenaar, Cestmocrotv, heeft bijna 400.000 volgers.

Onschuldige burgers

De organisatie wil dat het Openbaar Ministerie de eigenaar van het account en de reageerders vervolgt voor groepsbelediging, bedreiging en intimidatie. Ook wil CIDI dat het account offline wordt gehaald, aangezien de inhoud in strijd is met de openbare orde en de nationale veiligheid bedreigt en aanzet tot haat en geweld.

Cestmocro schrijft in een reactie op Instagram: "Wij hebben nooit aangezet tot jodenhaat en dat zullen wij ook nooit doen. Wij komen op voor de onschuldige burgers die nu al ruim 2 weken lang worden vermo*rd in Gaza." Het platform stelt dat Joden niet verantwoordelijk zijn voor het optreden van de Israëlische regering.

Fatsoenlijke rechtsstaat

Het CIDI heeft demissionair premier Rutte en demissionair minister Yesilgöz van Justitie gevraagd zich uit te spreken tegen wat het ziet als een vorm van ophitsing. "Als Joodse gemeenschap moeten we het gevoel hebben beschermd te worden door onze overheid. Bovendien kan het uitzonderen en beledigen van een bevolkingsgroep niet anders worden opgevat dan als een belediging van alle Nederlanders die een fatsoenlijke rechtsstaat voorstaan", zegt het CIDI.

Het is niet bekend wie de eigenaar van het Instagramaccount is. De NOS probeerde eerder al eens contact te krijgen, maar kreeg geen reactie op vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl