Een noordse stormvogel aan de Schotse kust
NOS Nieuws

Minder plastic in maag van vogels die van de Noordzee leven

Onderzoekers van Wageningen University zien sinds 2002 een "significante afname" van plastic in de magen van een vogelsoort die leeft op en van de Noordzee. Aangespoelde dode noordse stormvogels worden al jaren door vrijwilligers verzameld en in een laboratorium onderzocht.

"Als je kijkt naar het gewicht van het gevonden plastic in de maag van de stormvogel is dat bijna gehalveerd sinds de jaren 80", zegt onderzoeker Susanne Kühn in het NOS Radio 1 Journaal, na berichtgeving in het AD.

De noordse stormvogel is zeer geschikt voor het onderzoeken van plastic in de Noordzee omdat deze soort, in tegenstelling tot bijvoorbeeld meeuwen, alleen aan land komt om te broeden en dus leeft van de zee. Ondanks een gemeten kleine achteruitgang in de laatste vijf jaar is er over een langere periode goed nieuws te melden, stelt het stormvogelrapport van Wageningen Marine Research dat vorige week is gepubliceerd.

Bewustwording

Volgens onderzoeker Susanne Kühn hebben overheidsmaatregelen en bewustwording bij consumenten over plastic ervoor gezorgd dat de noordse stormvogel minder plastic binnenkrijgt. De Europese Unie streeft naar een schonere Noordzee, waar niet meer dan 10 procent van de noordse stormvogels meer dan 0,1 gram plastic in de maag zou mogen hebben.

De onderzoekers in Wageningen hebben berekend dat dat pas in 2074 het geval is en dan nog alleen als er voortdurend maatregelen genomen worden om de aanvoer van plastic zwerfvuil naar zee te verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl