Dierenambulance Groningen
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Vangen meeuw met plastic om bek lastig: 'Zodra we er zijn is-ie gevlogen'

Een meeuw met plastic om zijn bek houdt medewerkers van de Dierenambulance Groningen al wekenlang bezig. Door het stuk plastic kan de vogel nauwelijks eten of drinken en wordt hij steeds zwakker. Maar het dier vangen blijkt een lastige opgave.

"De eerste melding kwam zo'n vier weken geleden binnen", zegt Suus van der Woude van de Dierenambulance tegen RTV Noord. "Vanaf dat moment zijn we er al mee bezig." De meeuw wordt regelmatig gezien op de Vismarkt in het centrum van de stad.

Volgens Van der Woude zit het stuk plastic om het bovenste deel van de snavel geklemd, waardoor eten en drinken nauwelijks gaat. "We zien dat hij de afgelopen weken heel mager is geworden, hij ziet er een stuk slechter uit." De verwachting is dat het daardoor wel makkelijker wordt om de meeuw te vangen.

Vangen met jas

Inmiddels zijn er meerdere pogingen gedaan. Als de centrale een melding binnenkrijgt dat de vogel is gezien, proberen medewerkers daar zo snel mogelijk heen te gaan. "Maar meeuwen zijn heel onrustig. Zodra we er zijn, is-ie al weer gevlogen. Vandaar de oproep aan iedereen om te helpen, want we zijn aldoor net te laat", zegt Van der Woude.

Dat kan bijvoorbeeld door een jas over hem heen te gooien. "Dan kunnen vrijwilligers hem verlossen van het bakje en het dier naar de opvang brengen om aan te sterken. En nee, een jas over een meeuw gooien is niet zielig. Er kan niet zoveel gebeuren. Het is juist zielig zoals hij nu leeft. Hij moet gewoon geholpen worden."

Advertentie via Ster.nl