Vergunningen geldwisselkantoor Suri-Change ingetrokken
De Nederlandse Bank (DNB) trekt de vergunningen in van geldwisselkantoor Suri-Change. Het Rotterdamse bedrijf is al sinds de lente onderwerp van een strafrechtelijk proces. Suri-Change zou volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij witwassen van drugsgeld en grootschalig ondergronds bankieren.
Sinds vorige week staat het bedrijf niet meer geregistreerd bij DNB. De toezichthouder wil niet ingaan op details vanwege vertrouwelijkheid. Volgens advocaat Ayse Çimen is het besluit nog niet definitief: Suri-Change kan de komende zes weken nog bezwaar maken. "Suri-Change bestaat al meer dan dertig jaar en heeft nooit enig misdrijf begaan", stelde ze eerder.
In maart viel de politie verschillende kantoren van Suri-Change binnen en hield hierbij vijf personen aan. Na de inval gingen bij verschillende filialen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam explosieven af. Alle locaties werden vervolgens door de gemeenten gesloten.
Eerdere boete
Het geldwisselkantoor heeft sinds 2004 twee vergunningen bij DNB. Eén voor het versturen van geld naar het buitenland zonder de tussenkomst van een bank en één voor het wisselen van vreemde valuta.
In juli stopte ING al met haar samenwerking met het bedrijf, de bank sloot toen alle rekeningen bij Suri-Change. Het geldwisselbedrijf gaf in dezelfde maand toe aan Nieuwsuur dat het de afgelopen jaren honderden ongebruikelijke betalingen te laat heeft gemeld bij de overheid.
In 2014 legde DNB Suri-Change een boete op die ook al was gerelateerd aan witwaspraktijken.
Politiesamenwerking
De politie stopte na de invallen ook met een jarenlange samenwerking met Suri-Change. Hier werden in beslag genomen buitenlandse valuta's gewisseld naar euro's en op de rekening van de politie gestort. In 2017 deed de politie al eens een inval bij Suri-Change vanwege witwassen. Toen werd de samenwerking opgeschort, maar later weer hervat.