Een verwoest gebouw in de Palestijnse stad Khan Younis
NOS Nieuws

Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Israël en Hamas

Op de achttiende dag van de oorlog is er opnieuw sprake van hevige bombardementen op de Gazastrook en drone- en raketaanvallen op Israël. En de humanitaire situatie in de Gazastrook wordt steeds schrijnender.

De ontwikkelingen

  • De humanitaire situatie in de Gazastrook begint volgens hulporganisaties steeds schrijnender te worden. Bijna twee derde van de zorginstellingen in de Gazastrook functioneert niet meer als gevolg van de Israëlische bombardementen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  • Vanuit Egypte is er vandaag geen enkele noodhulp de Gazastrook binnengekomen. In totaal zijn sinds zaterdag 54 trucks met humanitaire hulp geleverd. VN-chef Guterres noemt dat aantal een druppel op een gloeiende plaat.
  • In het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste medische complex in de Gazastrook, worden dagelijks honderden slachtoffers van Israëlische bombardementen verzorgd. Een lokale cameraman in Gaza biedt een blik binnen:
Al-Shifa: ziekenhuis, vluchtelingenkamp en straks ‘massagraf’
  • In 24 uur tijd zijn volgens het Israëlische leger 400 luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnse militanten: ruim honderd meer dan de dag ervoor. Het is voor zowel Israël als Gaza de dodelijkste van alle oorlogen die gevoerd werden in het gebied, schrijft persbureau Reuters.
  • Volgens het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid zijn inmiddels ruim 5791 Palestijnen gedood sinds het begin van de oorlog. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens de autoriteiten inmiddels 96 Palestijnen gedood.
  • Het dodental in Israël van de afgelopen 2,5 week staat op ruim 1400. De meeste slachtoffers waren burgers die door Hamas zijn vermoord bij de grote aanval op 7 oktober.
  • De twee oudere Israëlische vrouwen die Hamas gisteren vrijliet zijn in de vroege ochtend aangekomen in Tel Aviv. Een van de vrouwen, de 85-jarige Yocheved Lifshitz zegt met stokken te zijn geslagen bij haar ontvoering. Ze werd twee weken in een tunnelcomplex van Hamas vastgehouden. Ze kreeg daar naar eigen zeggen goede verzorging.
  • Om de gijzelaars vrij te krijgen, heeft Israël opnieuw pamfletten uitgestrooid over de Gazastrook waarin om tips wordt gevraagd.

Andere ontwikkelingen op internationaal vlak:

  • De Franse president Macron bracht vandaag een bezoek aan Israël. Hij ontmoette onder anderen premier Netanyahu. Hij vertelde hem dat volgens Franse geheime diensten de Libanese Hezbollah-beweging niet van plan is om een oorlog tegen Israël te beginnen. Vanuit Libanon vuurt de groepering regelmatig raketten af op Israël en vooral Israël vreest dat de groepering zich (meer) gaat mengen in de strijd tussen Israël en Hamas.
  • De Israëlische VN-ambassadeur heeft woest gereageerd op uitspraken van VN-chef Guterres. De secretaris-generaal zei in de Veiligheidsraad dat de aanslagen van Hamas op 7 oktober "niet in een vacuüm zijn gebeurd". Guterres veroordeelde de aanslagen, maar wees erop dat "het Palestijnse volk 56 jaar van verstikkende bezetting" te verduren heeft gehad. Ambassadeur Gilad Erdan eist dat Guterres opstapt vanwege zijn uitspraken.
  • Via Google Maps en navigatie-app Waze is geen verkeersinformatie in Israël meer te zien. Volgens de website Geektime geldt dat voor alle navigatie-apps in Israël. Als reden noemt Google, ook eigenaar van Waze, de veiligheidssituatie in het land.

Nederland

  • Demissionair premier Rutte heeft in de Tweede Kamer voor aanvang van het debat over de oorlog tussen Hamas en Israël een toespraak gehouden over onder meer de weerslag van de oorlog op Nederland. "De tragiek van deze oorlog is dat het denken vaak zwart-wit is, ook in ons land", zei hij. Ook het kabinet heeft daarmee te maken. "Het beeld is ontstaan dat het kabinet Israël blind steunt in alles wat er gebeurt", zei Rutte. Dat is volgens hem echter niet het volledige verhaal. "Israël kan niet veilig bestaan zolang Hamas aanvallen kan uitvoeren. Onschuldige burgers moeten zo min mogelijk slachtoffer worden van strijd tegen Hamas", zei Rutte.
  • Rutte ontving eerder op de dag familieleden van Israëliërs die door Hamas zijn ontvoerd of vermoord.
Familie van Israëlische gijzelaars over ontbijt met Rutte: 'Emotioneel en begripvol'
  • Rutte sprak ook met Nederlanders met een Palestijnse familie. Dat waren volgens hem gesprekken "waar je stil van wordt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl