De Franse president Macron en de Israëlische premier Netanyahu vandaag in Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Macron: internationale anti-IS-coalitie kan helpen in strijd tegen Hamas

De Franse president Macron stelt voor om de internationale coalitie tegen Islamitische Staat te betrekken bij Israëls oorlog met Hamas. Hij heeft niet uitgelegd hoe de tientallen deelnemers van deze coalitie, zoals Nederland, zouden moet helpen in de strijd tegen de Palestijnse militante beweging.

Macron deed het voorstel bij zijn bezoek aan Israël. Premier Netanyahu, met wie Macron een persconferentie hield, ging niet inhoudelijk in op het Franse voorstel. Israël maakt geen deel uit van de internationale anti-IS-coalitie in Irak en Syrië. Wel zei Netanyahu dat de oorlog tegen Hamas "een gevecht van iedereen is".

Het is onduidelijk hoe concreet Macrons voorstel is om de coalitie van 86 landen te betrekken bij de oorlog. Wel zei hij dat de strijd tegen Hamas "zonder genade, maar niet zonder regels moet gebeuren".

Het idee is om inspiratie te halen uit de coalitie, schrijft persbureau Reuters op basis van Macrons woordvoerder. Frankrijk biedt zichzelf aan als bemiddelaar tussen Israël en de coalitie om te bespreken "wat relevant kan zijn" in de strijd tegen Hamas. Het kan volgens de woordvoerder bijvoorbeeld om gevechtshandelingen of het delen van inlichtingen gaan.

Verder riep de Franse president op het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Macron benadrukt dat er alleen "een duurzame vrede" kan komen als ook naar de Palestijnen wordt geluisterd. "Hamas vertegenwoordigt niet de belangen van de Palestijnen." Macron bezoekt vandaag ook de Palestijnse president Abbas in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Onder de vele doden die op 7 oktober vielen bij de aanval van Hamas op Israël waren ook dertig Franse burgers. Negen Fransen zijn vermist en zijn vermoedelijk door Hamas ontvoerd. Macron sprak in Tel Aviv met familieleden van Franse slachtoffers en vermoedelijke gegijzelden. De vrijlating van gijzelaars is volgens de president de hoogste prioriteit voor Frankrijk.

Terrorisme is een actueel onderwerp in Frankrijk. Als gevolg van een aanslag op een leraar in Arras werd half oktober het dreigingsniveau in Frankrijk tot het maximum verhoogd. Het land is het afgelopen decennium geregeld getroffen door aanslagen, zoals die in Parijs in november 2015 waarbij 130 mensen werden gedood door IS-aanhangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl