Mark Groeneveld
NOS Wielrennen

Wielrenner Groeneveld (20) overleden, vermoedelijk door hartaanval

Wielrenner Mark Groeneveld is overleden. De Nederlandse renner van de continentale Canadese XSpeed United-ploeg zakte maandag in elkaar, vermoedelijk door een hartaanval. Hij werd 20 jaar oud.

Zondag reed de in Enkhuizen geboren Groeneveld nog een wedstrijd in China, de Hong Kong Cyclothon. De race reed hij wegens materiaalpech niet uit.

"Terwijl de omstandigheden van zijn overlijden worden onderzocht, hebben wij eerste informatie gekregen die suggereert dat het misschien een hartaanval is geweest", meldt Groenevelds wielerploeg in een post op sociale media.

"We werken nauw samen met de autoriteiten om alle feiten te verzamelen en steun te verlenen aan Marks familie in deze pijnlijke tijd", aldus de ploeg.

Wielrenners met hartproblemen

Er wordt dus nog onderzocht of Groeneveld daadwerkelijk aan een hartprobleem is overleden. Het staat wel vast dat de laatste jaren diverse renners getroffen zijn door hartproblemen.

Recentelijk beëindigden Nathan van Hooydonck, Wesley Kreder, Sonny Colbrelli, Sep Vanmarcke, Romain Sicard, Heinrich Haussler, Jan Polanc en Niklas Eg hun wielercarrières voortijdig. Allemaal wegens hartproblemen.

Johan Vansummeren en Gianni Meersman (beiden in 2016), Klaas Lodewyck en Oliver Kaisen (in 2014) zijn andere voorbeelden van renners die wat langer geleden met problemen aan het hart moesten stoppen met fietsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl