Kabinet Rutte IV
NOS Nieuws

Kamer wil hoorzittingen om kandidaat-ministers aan de tand te voelen

De Tweede Kamer wil dat er in de toekomst aan het slot van de formatie openbare hoorzittingen worden gehouden voordat kandidaat-ministers of staatssecretarissen worden benoemd. Een kleine meerderheid stemde voor een motie daarover van D66-Kamerlid Sneller. Volgens Sneller zijn zulke hoorzittingen goed voor de transparantie in de formatie. En Kamerleden kunnen kandidaten vragen stellen over hun geschiktheid en motivatie.

En tegelijk kunnen kandidaten zelf bepaalde dingen toelichten of persoonlijke accenten leggen, zegt Sneller. Behalve D66 zijn ook GroenLinks-PvdA, PVV, Partij voor de Dieren, FvD, Denk, JA21, Volt, BBB, Bij1, de groep-Van Haga en de Kamerleden Omtzigt en Gündogan hiervoor.

Al bij de komende verkiezingen

De D66'er wil dat het nieuwe systeem al bij de komende formatie wordt toegepast. Volgens Sneller is het formeel niet nodig om daarvoor het Reglement van Orde van de Kamer te veranderen. Maar hij hoopt zelf bij de verkiezingen als Kamerlid te worden herkozen en hij wil dan een vinger aan de pols houden om te kijken of zijn voorstel wordt uitgevoerd.

Er zijn meer landen waar dit soort hoorzittingen worden gehouden en in EU-verband is het al jaren gebruikelijk dat kandidaat-leden van de Europese Commissie door het Europees Parlement worden ondervraagd. Ex-minister Hoekstra moest die procedure onlangs ook doorlopen, voordat hij Eurocommissaris voor Klimaat kon worden.

Zoals verwacht sprak de Kamer ook uit dat in de komende formatie een verkenner moet worden aangesteld 'met afstand tot de politiek'. De grootste partij na de verkiezingen mag de persoon voordragen en de voordracht moet zo breed mogelijke steun hebben onder de fractievoorzitters in de nieuwe Kamer. Een voorstel om de koning in te schakelen als verkenner haalde het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl