IJslandse vrouwen staken vanwege loonkloof, ook premier doet mee
Vrouwen in IJsland hebben vandaag voor 24 uur het werk neergelegd uit protest tegen de loonkloof. Ze vinden dat het in IJsland, maar ook daarbuiten, veel te lang duurt voordat iedereen gelijk wordt beloond. Ook premier Jakobsdottir doet mee aan de staking.
"Het zou zomaar 300 jaar kunnen duren voordat er wereldwijd gendergelijkheid is", zei de premier tegen de publieke radiozender Ras 1. Ze verwacht dat haar vrouwelijke collega's in het kabinet vandaag ook thuisblijven.
Ook klusjes weigeren
De IJslandse vakbonden, die de staking organiseerden, roepen vrouwen en non-binaire personen op om betaald en onbetaald werk, zoals huishoudelijke klusjes, vandaag te weigeren.
Over het hele eiland zijn scholen en bibliotheken deels of helemaal gesloten. In ziekenhuizen is alleen de spoedeisende hulp open. Verder worden hotelkamers niet schoongemaakt, zijn er vertragingen in het openbaar vervoer en maakt de publieke omroep minder uitzendingen op radio en televisie.
Grote delen van het centrum van de hoofdstad Reykjavik zijn afgesloten voor verkeer vanwege een demonstratie.
Gelijkheidsparadijs
IJsland is al veertien jaar het meest progressieve land op de genderkloofindex van het World Economic Forum. Toch zijn er beroepen waarin vrouwen zeker 20 procent minder verdienen dan mannen, blijkt uit data van het IJslandse statistiekbureau.
"We worden een gelijkheidsparadijs genoemd, maar er zijn nog steeds grote verschillen in beloning tussen de seksen", zegt een van de organisatoren van de staking tegen persbureau Reuters. "Sectoren waarin veel vrouwen werken, zoals de zorg en de kinderopvang, worden nog steeds ondergewaardeerd en onderbetaald."
Het is voor IJsland de eerste volledige stakingsdag sinds 1975. Op 24 oktober van dat jaar was er ook een grote staking van vrouwen. 90 procent weigerde te werken, schoon te maken of voor de kinderen te zorgen, uit protest tegen discriminatie op de werkvloer. Een jaar later werd een wet aangenomen die gelijke rechten voor alle geslachten zou moeten garanderen.