NOS Wielrennen

Littekenweefstel vermoedelijk oorzaak hartstilstand Kreder: 'Pure pech geweest'

Littekenweefsel op het hart lijkt de oorzaak van de hartstilstand die profwielrenner Wesley Kreder eind augustus trof. Dat zegt de inmiddels gestopte coureur van de Franse formatie Cofidis in de tweede aflevering van wielerpodcast De Wielerredactie van de NOS, die sinds vanochtend te beluisteren is.

"Het is volgens medici pure pech geweest dat mij dit is overkomen", aldus de 32-jarige oud-renner.

Kreder dankt zijn leven aan doortastend optreden van zijn schoonouders, zo vertelt hij. "Mijn vrouw werd die nacht wakker van de geluiden die ik maakte. Zij heeft eerst 112 gebeld en daarna haar vader en moeder gebeld, die in de buurt wonen."

"Terwijl ik in bed lag, heeft mijn schoonvader hartmassage gegeven op aanwijzingen van mijn schoonmoeder. Zij hebben dat volgehouden tot de ambulance was gearriveerd."

Het medisch personeel diende Kreder vier schokken toe met een AED, alvorens hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. "Het heeft even geduurd voor ze me weer terug hadden", zegt Kreder.

Verband

Waar aanvankelijk werd gedacht aan myocarditis, een ontsteking van de hartspier, maakte onderzoek duidelijk dat er waarschijnlijk een andere oorzaak ten grondslag lag aan de hartstilstand.

"Ik ben in België bij Peter Peytchev geweest, een bekende sportcardioloog. Uit testen kwam naar voren dat ik in het verleden littekenweefsel op mijn hart heb opgelopen. Dat betekent volgens hem niet per definitie dat het de oorzaak is geweest van mijn hartstilstand, maar dat er een verband is tussen mijn loopbaan als profwielrenner en dat litteken staat volgens hem vast."

Ik heb geen andere keuze gehad dan te stoppen, hoe moeilijk dat ook gaat worden.

Wesley Kreder

Kreder, die in 2010 begon bij het development team van Rabobank en vervolgens uitkwam voor Vacansoleil, Wanty, Roompot en Cofidis, leed volgens Peytchev aan een kwaal die meer duursporters hebben. De cardioloog deed in het verleden onderzoek naar de gezondheid van triatleten. "Daaruit kwam naar voren dat 15 procent van de mensen die op topniveau aan triatlon doet, kampt met littekenweefsel aan het hart", aldus Kreder.

Omdat er een oorzakelijk verband lijkt te zijn tussen zware fysieke inspanningen en zijn hartproblemen heeft Kreder noodgedwongen een streep gezet onder zijn loopbaan. "Kun je doorgaan met wielrennen, waarbij je voortdurend met een hoge hartslag te maken hebt?"

De vraag stellen is 'm beantwoorden voor de coureur, die op 4 augustus in de Ronde van Polen voor de laatste maal in het peloton reed. "Ik heb geen andere keuze gehad dan te stoppen, hoe moeilijk dat ook gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl