NOS Sport

Griekspoor laat zich in Stockholm in de luren leggen door qualifier Kotov

Tallon Griekspoor heeft in de kwartfinales van het ATP-toernooi van Stockholm een pijnlijke nederlaag geleden. De nummer 25 van de wereld was niet opgewassen tegen de Russische qualifier Pavel Kotov, die op plek 109 terug te vinden is: 6-7 (4), 2-6.

Het evenement in de Zweedse hoofdstad was eerder al de als eerste geplaatste titelverdediger Holger Rune kwijtgeraakt. De Deen capituleerde voor de Serviër Miomir Kecmanovic: 6-7 (3), 2-6.

Griekspoor verliest in kwartfinales Stockholm van qualifier Kotov

De 27-jarige Griekspoor was aanvankelijk de betere speler en haalde ook makkelijker zijn punten binnen, maar op de service van de drie jaar jongere Kotov slaagde hij er telkens net niet in om door te drukken. Hij verzuimde enkele keren om op breekpunt te komen en die ene kans die hij op 4-3 wel kreeg, liet hij onbenut.

Griekspoor, dit jaar goed voor toernooizeges in Pune en Rosmalen, leek zich meer en meer te ergeren aan zijn eigen falen. Op 6-5 was hij na een prachtige stopvolley, gelukkig netballetje en een uit geslagen bal van Kotov hard op weg de eerste set toch naar zich toe te trekken, maar vanaf 0-40 werkte de Rus drie setpoints weg en sleepte er toch een tiebreak uit.

Taaie Kotov

Was de Haarlemmer soepeltjes door zijn eigen opslaggames gelopen, in de tiebreak leverde hij maar liefst vier servicepunten in, onder meer door zijn eerste dubbele fout.

Dat bracht de taaie Kotov, die in het hoofdtoernooi al had gewonnen van de tophonderdspelers Lorenzo Sonego (55) en de als zevende geplaatste Christopher Eubanks (32), op 6-3. Twee opslagen later had hij de set binnen en sneuvelde het racket van Griekspoor.

Pavel Kotov, hier in actie in Chengdu

In de tweede set pakte Griekspoor de draad onmiddellijk weer op, zowel in positieve als in negatieve zin: hij kwam in de openingsgame op 0-40 tegen de serverende Kotov, maar die maakte vervolgens vijf punten op rij. De moedeloosheid leek zich meester te maken van Griekspoor, de nummer drie van de plaatsingslijst, die zich ook regelmatig te ongeduldig in de rally's toonde.

Wilde forehand

Onnodige fouten aan Nederlandse zijde hielpen Kotov op 3-2 aan zijn eerste gamepoint van het duel, dat hij dankzij een wild geslagen forehand van Griekspoor meteen ook verzilverd zag worden.

Op 2-5 werkte Griekspoor, die dit seizoen nog geen problemen had gehad met spelers van buiten de tophonderd en begin dit jaar op de Australian Open in drie sets had afgerekend met Kotov, op eigen service eerst nog twee matchpoints weg. Een derde keer lukte hem dat niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl