NOS Sport

Formule 1-coureurs boos: maximale boete van 250.000 naar 1 miljoen euro

Een drastische verhoging van de boetes in de Formule 1 zorgt voor verontwaardiging bij de coureurs. Het overtreden van de regels kan door de verhoging leiden tot boetes van een miljoen euro, terwijl het maximum tot nu toe op 250.000 euro stond.

Autosportfederatie FIA kondigde de verhoging aan bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten in Austin. De boetes zijn de voorbije twaalf jaar onveranderd gebleven en komen daardoor volgens de FIA niet meer overeen met de huidige ontwikkelingen in de Formule 1. De coureurs reageren ontstemd.

'Cijfers uit de lucht gegrepen'

"Ik vind het nogal belachelijk dat een coureur een boete van een miljoen euro kan krijgen", zei Mercedes-coureur George Russell, die zitting heeft in de rijdersvakbond GPDA.

"Ik ga dit zeker aankaarten. Deze cijfers zijn gewoon uit de lucht gegrepen. Er zijn zo veel problemen in de wereld en er is zo veel armoede, dus hoe kan een mondiale bond boetes van zes of zeven cijfers verzinnen?"

George Russell

Wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) kreeg in 2021 een boete van 50.000 euro, omdat hij de achtervleugel van de Mercedes van Lewis Hamilton had aangeraakt. "Als dat al 50.000 euro kost, wil ik wel weten wat je verkeerd moet doen voor een boete van een miljoen", zei de Nederlander.

"Het is een hoop geld. Sommige coureurs verdienen minder dan dat", zei Ferrari-coureur Charles Leclerc.

Goed doel

Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton kreeg onlangs een boete van 50.000 euro voor het oversteken van de baan tijdens de race. "We moeten echt nadenken over de boodschap die we hiermee afgeven aan de toeschouwers", zei de Brit. "Als ze een boete van een miljoen gaan opleggen, laten we er dan voor zorgen dat 100 procent daarvan naar een goed doel gaat."

GP van de Verenigde Staten bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl