NOS SportAangepast

Korfbalploeg begint met opmerkelijke debutante Schröder (27) aan WK in Taiwan

De Nederlandse korfballers kennen een probleemloze start van het WK in Taiwan, waar vrijdagochtend vroeg Brazilië werd verslagen (40-7) in de eerste groepswedstrijd. Het doel is om de achtste opeenvolgende wereldtitel binnen te slepen. En dat doet de ploeg met een opmerkelijke debutante in de selectie: de 27-jarige Zita Schröder.

Want na jaren van geduld staat Schröder nu eindelijk voor haar interlanddebuut. En dat is bijzonder, want op clubniveau won ze bij haar club PKC al alles wat er te winnen viel. Ze vierde vijf landskampioenschappen, won drie keer de Supercup en beleefde dit seizoen een primeur door met haar team als eerste team de Champions League in het Europese korfbal te winnen.

Bovendien wordt ze al jaren gezien als een van de beste korfbalsters van het land. Dat kwam mede door haar uitverkiezing tot Korfbalster van het Jaar in het seizoen 2021/22. Maar een debuut in de nationale ploeg bleef door verschillende redenen uit.

Volgens Schröder zelf ligt dat mede aan haar speelstijl. "Ik ben niet iemand die snel opvalt, dus misschien is het daarom dat ik nu pas aansluit."

Maar er ligt meer aan ten grondslag.

Coronacrisis

Want er kwam al eerder een oproep vanuit het nationale elftal aan het adres van Schröder. Dat was in tijden van de lockdowns in de coronacrisis. Schröder werkte destijds fulltime als verpleegkundige en wilde haar collega's in het ziekenhuis niet in de steek laten. Daarom legde ze de oproep naast zich neer.

"Dat tekent haar als persoon en dat vind ik ook erg mooi aan haar", vertelt bondscoach Jan Niebeek.

Nu combineert Schröder haar baan met een topsportstatus bij TeamNL. Het levert bomvolle weken op, die haar ook veel voldoening geven. "Ik plof vermoeid neer aan het einde van de week, maar krijg tegelijkertijd ook veel energie van de dingen die ik doe."

Bekijk een reportage uit 2021 over korfbalster Zita Schröder op de corona-afdeling van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht:

April 2021: Schröder van corona-afdeling naar korfbalfinale in Ahoy

Zichzelf opofferen voor het team en anderen beter laten spelen. Het zijn twee doorslaggevende redenen waarom de bondscoach zo graag met haar wilde werken.

"Wat mij betreft had de samenwerking al een stuk eerder mogen beginnen. Ik vind het heel knap hoe ze zich opstelt in het nieuwe team. Wat mij betreft zit ze ook dicht tegen een basisplaats aan."

Jacht op wereldtitel

Schröder blijft er zelf nuchter onder en laat het allemaal op zich afkomen. Ondanks haar indrukwekkende palmares was ze maar wat zenuwachtig toen ze zich voor het eerst moest melden bij het nationale team.

"Je gaat toch een beetje aan jezelf twijfelen. Je speelt opeens met de beste spelers van het land en je bent toch benieuwd of je je daar staande kan houden. Gelukkig ben ik goed opgevangen. We hebben een ontzettend goed team."

Die teamgeest zal van pas moeten komen, want Nederland heeft als doel om de mondiale hegemonie te continueren en de achtste opeenvolgende wereldtitel binnen te slepen. "Het is niet dat we die trofee maar even komen ophalen. De concurrentie wordt sterker, dus wij moeten optimaal voor de dag komen om daar hoge ogen te gooien", besluit Schröder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl