De Shell rafinaderij in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

Bouw van groot CO2-opslagproject in Rotterdam volgend jaar van start

In 2024 gaat in Rotterdam de bouw van het eerste grote systeem voor CO2-transport en -opslag van start. Porthos, een project van het Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland (EBN) en de Gasunie, heeft daarover een definitieve investeringsbeslissing genomen.

Met het project, waarbij CO2 vanuit de Rotterdamse haven naar lege gasvelden onder de Noordzee wordt getransporteerd, is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. De bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan CO2 afvangen en aanleveren aan Porthos. Zij investeren zelf in de afvanginstallaties.

In de lege gasvelden op zo'n 20 kilometer uit de kust wordt de koolstofdioxide vervolgens permanent opgeslagen op zo'n 3 tot 4 kilometer onder de bodem van de Noordzee. In totaal wordt er 37 megaton CO2 opgeslagen, zo'n 2,5 megaton per jaar gedurende vijftien jaar.

Belangrijk project voor klimaatdoelen

Nu de beslissing is genomen, zal Porthos de definitieve opdrachten verlenen aan de aannemers die het project gaan realiseren. Naar verwachting is het project in 2026 klaar.

De Europese Unie heeft Porthos erkend als een belangrijk project om de klimaatdoelen te kunnen halen en heeft hiervoor 102 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl