NOS NieuwsAangepast

Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goed

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor megaproject Porthos, waarbij CO2 via pijpleidingen onder de Rotterdamse haven wordt opgeslagen in de Noordzee . De hoogste bestuursrechter erkent dat sprake is van belastende stikstofuitstoot, maar die is tijdelijk en beperkt en heeft geen grote gevolgen voor natuurgebieden.

Milieugroep Mobilisation for the Environmonnt (MOB) had bezwaar aangetekend tegen het CO2-opvangproject. Volgens MOB zou bij de aanleg te veel stikstof vrijkomen. Maar volgens de Raad van State is die hoeveelheid op de lange termijn verwaarloosbaar.

De uitspraak is belangrijk voor demissionaire kabinet, dat beoogt om de CO2-uitstoot flink terug te dringen. In 2030 moet de uitstoot 55 procent minder zijn dan in 1990.

Volgens Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, is het "belangrijk nieuws voor de energietransitie en het klimaat". Ook demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat noemt het een hele goede ontwikkeling: "Een mooie dag voor de Rotterdamse en Nederlandse industrie. We hebben alle routes nodig om de industrie in hoog tempo te kunnen verduurzamen."

CCS

CCS, Carbon Capture and Storage, is een techniek waarbij CO2 in de industrie wordt afgevangen en ondergronds wordt opgeslagen. In het geval van Porthos zal dit vanuit de Rotterdamse Haven naar de lege gasvelden in de Noordzee gaan.

Porthos denk jaarlijks 2,5 megaton CO2 onder zee op te kunnen slaan. Dat is 1,5 procent van de jaarlijkse uitstoot in Nederland. De staat heeft 2 miljard euro vrijgemaakt voor het project. De bouw kan begin volgend jaar van start gaan.

  • NOS
    Hoe werkt CO2-opslag in de Noordzee?
  • NOS
    Hoe werkt CO2-opslag in de Noordzee?
  • NOS
    Hoe werkt CO2-opslag in de Noordzee?

Het is voor Nederland het eerste CSS-project. Ruim tien jaar geleden strandde eenzelfde plan van Shell om onder Barendrecht CO2 op te slaan. Dat leidde tot onrust onder de inwoners, waarna het kabinet het plan terugdraaide. Groot-Brittannië maakte onlangs ook bekend twee CSS-projecten te willen starten in Schotland en het noorden van Engeland. En ook Noorwegen doet al sinds de jaren 90 aan ondergrondse CO2-opslag.

Twee Noorse wetenschappers pleiten dat CSS niet zonder risico's is. Omdat ieder ondergronds gebied weer anders is, moet er constant worden gemonitord. Eventuele breuken of scheuren kunnen volgens hen tot veel materiële- en natuurschade leiden. Volgens Porthos is dat overdreven: "In Noorwegen werken ze met precies dezelfde techniek als wij hier willen gaan gebruiken, en daar gaat het al jaren goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl