NOS Sport

Nederlandse cricketers stunten met WK-zege op topland Zuid-Afrika

Cricketers stunten op het WK met zege op topland Zuid-Afrika

De Nederlandse cricketers hebben op het WK in India een sensationele zege geboekt op Zuid-Afrika. De formatie van captain Scott Edwards klopte de cricketreus in Dharamsala met 38 runs voorsprong.

Zuid-Afrika had zijn eerste twee WK-duels zeer ruim gewonnen en Nederland was nog zonder punten. Van de negentien WK-wedstrijden die Nederland ooit speelde tegen de grote landen (testlanden), had het er zelfs nog nooit één gewonnen.

Blijdschap bij Logan van Beek

Zuid-Afrika was gewaarschuwd: op het WK T20 (een alternatieve en kortere spelvorm) in 2022 won Nederland al verrassend.

Daar zag het dit keer aanvankelijk niet naar uit. Nederland begon slecht aan bat en stond na 34 overs (een over bestaat uit zes gegooide ballen) op 140 runs voor 7 wickets.

De wedstrijd was door regen ingekort tot 43 overs, dus er waren nog slechts 9 overs om alsnog een goed totaal neer te zetten.

Dat lukte heel aardig. Edwards nam zijn team op meesterlijke wijze bij de hand met 78 runs en dankzij late bijdragen van Roelof van der Merwe (29 runs) en Aryan Dutt (23 runs) en slecht bowlen en fielden van de opponent kwam Oranje tot 245 runs.

Zuid-Afrika werd nog altijd geacht dat totaal te halen, maar mede dankzij twee wickets van Van der Merwe (die vroeger uitkwam voor Zuid-Afrika) werd de druk voor de favoriet flink opgevoerd. Oranje bleef regelmatig wickets pakken en op 207 runs was de stunt een feit.

Vreugde bij de Nederlandse cricketploeg

Volgens international Paul van Meekeren mag de buitenwereld de zege misschien als een stunt beschouwen, voor de Nederlandse cricketers zelf ligt dat anders: "Met onze kwaliteiten weten we, dat als we goed spelen, we van iedereen op dit WK kunnen winnen. En dat hebben we ook gedaan. Maar niemand in de cricketwereld had ons deze kans gegeven. Na vanavond zal er anders naar ons worden gekeken. De rest van de tegenstanders gaat het niet licht opnemen tegen ons."

Op de vraag of de overwinning nog gevierd gaat worden, zegt Van Meekeren: "Ik gok dat we in het hotel nog wel een klein biertje drinken. Maar we doen niet te gek, want we hebben nog zes duels te gaan. Eén zege is mooi, maar we willen er meer dan één."

Van Meekeren niet verrast door cricketstunt: 'Wij voelen ons niet dat kleine landje'

Nu tegen Sri Lanka

Nederland speelt nog zes wedstrijden in de groepsfase. De eerstvolgende tegenstander is Sri Lanka. Dat duel staat voor zaterdag in Lucknow op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl